DRAMATIČNO NA BHRT-u: Radnici nisu primili dvije plate, nemaju novca za račune i rate kredita

Iako su Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a od strane Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade.

  • Mini market

  • 05. Apr. 2022  05. Apr. 2022

  • 0

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u još jednom poziva sve nadležne i odgovorne institucije da se hitno posvete rješavanju problema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. Radnici ove kuće još uvijek nisu dobili nijednu od dvije zarađene plate, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti.

Iako su Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a od strane Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade.

Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plate radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se desi deblokada računa, neće biti novca za naše plate, jer je isti zaplijenjen.

Uz još jednu zahvalu Parlamentu FBiH koji nam je usvajanjem rezolucije pružio ruku i ponudio kratkoročni izlaz iz ove situacije, ne možemo ne izraziti i ogorčenost sporošću implementacije i opstrukcijom Rezolucije u praksi.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u nastavlja intenzivno raditi na iznalaženju kako trenutnog, tako i trajnog rješenja koje bi radnicima BHRT-a omogućio neometan rad i isplatu zarađenih plata. Tim povodom se intenzivno održavaju i sastanci sa predstavnicima institucija, političkih stranaka i međunarodnih institucija, kako bi se došlo do dugoročnog rješenja koje bi trebalo biti u interesu države Bosne i Hercegovine. Iste ove države koja ima maćehinski odnos prema svom javnom RTV servisu i nijemo posmatra kako se urušava ovaj stub države i egzistencija stotina i stotina radnika i njihovih porodica.

Tražimo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da se hitno angažuju na rješavanju ovog problema, a sudove i tužilaštva da hitno ispitaju krivičnu odgovornost pojedinaca koji svjesno krše Zakon o javnom RTV sistemu i ne ispunjavaju svoje obaveze.

Podsjećamo još jednom da Radiotelevizija Republike Srpske od 2017. godine krši pomenuti zakon i ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta. Taj iznos je danas veći od 63 miliona konvertibilnih maraka. Samo tražimo da su zakoni jednaki za sve, i da krojači politika i naših sudbina rade po zakonu i savjesti i konačno zarade svoje nemale plate. Radnici BHRT-a više ne smiju biti taoci!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...