ADVOKAT ANTO NOBILO: „Rusi vjerojatno neće izručiti Putina, da imaju imalo pameti, istražili bi…“

"Stvari nisu ni približno tako jednostavne jer principi univerzalne pravde za koje mislimo da su se uspostavili u svijetu, nisu učinjeni za velike sile", kazao je Nobilo.

  • Društvo

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 0

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u emsiji "Otvoreno" HRT-a rekao je kako će se ruska vojska najvjerovatnije povući sa sjeveroistoka Ukrajine.

"Oni drže komunikaciju, a ne drže prostor. Jednostavno, vojska se ne može održati jer nisu ispunjeni strateški ciljevi. Vrlo je vjerojatno da će se ruska vojska povući s ostalom vojskom koja se povukla oko Kijeva. To je put preko tisuću kilometara željeznicom preko Bjelorusije, kroz Rusiju do Harkiva. U tom području će se vjerojatno reorganizirati i obnoviti postrojbe. Treba reći da se ne mogu više obnoviti s onim profesionalnim sastavom kakav je bio. Njihove napadačke sposobnosti biti će znatno slabije, nego što su bile početkom rata", rekao je Akrap.  

Akrap: Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima

Istaknuo je kako su Rusi odustali od napada na Odesu kopnenim putem jer nemaju više snage.

"Ukrajinske oružane snage oslobodile su Mikolajiv i krenule su prema Hersonu kako bi odvukle dio napadačkih postrojbi ruskih oružanih snaga koje idu pravcem preko Zaporožja na sjeveroistočni dio. Ukrajina je naoružana s brojnim protuoklopnim i protuzračnim sustavima, dobivaju besposadne letjelice koje imaju mogućnost nanošenja ozbiljne štete pješaštvu. Postoji velika vjerojatnost da će dobiti najmodernije pametno oružje. Rusi svoje sustave nisu nigdje testirali. Testirali su ih u Siriji i na poligonima u Rusiji, ali ih nikad nisu suočili sa zapadnim sredstvima. To je ozbiljan problem. Vidi se od prvog dana da Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima. Ukrajina je u ovih pet tjedana mobilizirala i obučila veliki broj ljudi i nisam siguran da će oni uspjeti na takav način", rekao je Akrap.

Novinar Gordan Malić komentirao je analogiju Vukovar-Mariupolj koja se nameće u medijima i rekao da je stanje u Mariupolju vjerojatno još gore.

"Iz snimaka se vidi da je to jedan potpuno uništeni grad. Da biste uništili grad koji je veći od Vukovara u 15 dana, morate to napraviti uz jako puno žrtava. Vukovar je rušen gotovo tri mjeseca. Mislim da su žrtve puno veće. Društvenim mrežama i raznim kanalima kruže razne informacije o tome, užasni videozapisi. Svjedočio sam nekim snimkama iz mariupoljskih prosektura koje su stravične s raskomadanim tijelima u ogromnim prostorijama, ne znaju gdje će s njima. To otprilike podsjeća na atmosferu oko vukovarske bolnice 1991. godine. Te snimke govore jednu drugu stvar, ukrajinska politika i ukrajinska vojska ne žele objavljivati tu vrstu informacija. Jedna od ideja ovih zločina koji se događaju u pograničnom dijelu Ukrajine, gdje dominiraju čečenski borci, koji su u mnogo ratova ubijali civile, da demoraliziraju stanovništvo radi napuštanja tih krajeva. Ruska vojska i politika žele da se ti krajevi napuste", rekao je Malić.

Malić: Putin želi da se o tim zločinima ne govori

Kazao je da Putin želi da se o tim zločinima ne govori, da se o njima ne raspravlja, a kad se raspravlja o njima, raspravlja se o njemu.

"Mislim da je u Hrvatskoj jednim dijelom taj narativ poluprijetnje izazvao određeni efekt. Kod nas i sami politički akteri odbijaju govoriti o zločinima počinjenim nad Ukrajincima, ili se teške volje na to odlučuju, a kad se i odluče, u vrhu države uvijek ima netko da ih upozori da to nije tema za razgovor", rekao je.

"Prvo, u Ukrajini, kao što znamo, ne tuku se veliki. Tamo puno veći, puno jači terorizira puno slabijeg i manjeg. Amerikanci, dakle NATO i EU s ratom u Ukrajini, što je bila jedna od prvih teza predsjednika Milanovića, imaju veze otprilike kao i Vatikan ili Berlin i Europska zajednica s ratom u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Nikakve veze", rekao je Malić.

Advokat Anto Nobilo rekao je da stvari nisu ni približno tako jednostavne jer principi univerzalne pravde za koje mislimo da su se uspostavili u svijetu, nisu učinjeni za velike sile.

"Osjetili smo međunarodnu pravdu, Haški tribunal koji je osnovan, ali mi smo bili ovdje male države. Nas su na razne načine pritiskali - ekonomski, ulaskom u EU i na druge načine, da se ostvari suradnja, i mi smo ostvarili suradnju. U slučaju Ukrajine i Rusije imamo Međunarodni sud koji je teritorijalno nadležan za ono što se događa u Ukrajini. Sve što je na teritoriju Ukrajine mogu istražiti, mogu podići optužnice. Problem je što Rusija nije pristupila tom sudu. Po tumačenju dijela pravnika, ne bi smjeli procesuirati ni ruske državljane. Sigurno ne mogu tražiti pomoć Rusije da im omogući saslušanje osumnjičenika. Ne postoji pravna obveza Rusije. Velika sila će se uvijek ponašati po istom obrascu i neće pustiti istražitelje u rusku vojsku, vjerojatno neće izručiti Putina. Rusi da imaju imalo pameti, istražili bi Buče i procesuirali one koji su tamo napravili zločin", rekao je Nobilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...