ORBAN NEĆE IZNEVJERITI PRIJATELJA PUTINA: Premijer Mađarske se suprotstavlja odluci Evropske unije - "Plin ćemo plaćati..."

Putin je upozorio Evropu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 2

"Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima", rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Evropske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na evropske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

"Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi", odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare.

Evropska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

Mađarski šef diplomatije rekao je ranije da Evropska unija "ne sudjeluje" u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske kompanije MV i ruskoga Gazproma.

Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve.

Mađarska jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obavezuje isporučivati 4,5 milijardi kubičnih metara na godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...