HAOS U MOSKVI: Anonymousi hakirali najveću rusku državnu medijsku korporaciju - "Ovo je bez presedana..."

To je posljednji u nizu kibernetičkih napada, uključujući uklanjanje ruskih državnih novinskih agencija TASS, Fontanka, Kommersant, kanala RT koji podržava Kremlj i internet-stranice Kremlj 28. februara.

  • HiTec

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 0

Mrežna bojna 65 (NB65) tvrdi da je procurila predmemorija mailova s 786,2 GB iz Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK).

Suosnivačica DDoSecretsa Emma Best napisala je da je ovo curenje razotkrivanje državnih medija i propagande koje ruska vlada smatra bitnim za državnu sigurnost bez presedana.

To je posljednji u nizu kibernetičkih napada, uključujući uklanjanje ruskih državnih novinskih agencija TASS, Fontanka, Kommersant, kanala RT koji podržava Kremlj i internet-stranice Kremlja, 28. februara.

Procurili lični podaci

Objavili su da su procurili lični podaci - datumi rođenja, imena, kućne adrese i brojevi pasoša - o 120.000 ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini. Smatraju da bi svi vojnici koji sudjeluju u invaziji na Ukrajinu trebali biti optuženi za ratne zločine.

Anonymousi su objavili cyber rat ruskoj vladi nekoliko dana nakon što je 24. februara započela invazija predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Uz novih, 900.000 procurjelih mailova, bilo je i datoteka, uglavnom medijskih materijala i isječaka, preuzetih s clouda televizijske kompanije.

VGTRK je najveća ruska državna medijska korporacija s pet nacionalnih televizijskih stanica, dvije međunarodne mreže, pet radijskih stanica i više od 80 regionalnih TV i radijskih mreža.

Korporacija vodi informacijsku agenciju Rossiya Segodnya koja upravlja novinskom agencijom Sputnik. Putinu je poslana snimljena poruka s videosnimkama i fotografijama invazije iz novinskih kuća nekoliko dana nakon početka rata, piše Daily Mail.

Na snimci je glasnogovornik rekao: Ovo je poruka Vladimiru Putinu od Anonymousa. Gospodine Putin, invazija na Ukrajinu koja je u toku pokazala je da vaš režim ne poštuje ljudska prava niti samoopredjeljenje vaših susjeda.

Objavili cyber rat

Nazvali su ga osobom koja potiče nasilje i ubijanje nedužnih ljudi. Članovi Anonymousa objavili su cyber rat vašem agresivnom režimu [...] uskoro ćete osjetiti puni bijes svjetskih hakera, dodaje se u poruci.

31. marta objavili su da su hakirali 62.000 mailova iz Marathon Groupa, ruske investicijske kompanije u vlasništvu Aleksandra Vinokurova, koja je trenutno pod sankcijama EU. Detalji iz mailova stavljeni na DDoSecrets.

Stranica je također objavila veliku količinu mailova ruske advokatske kompanije Capital Legal Services koja se bavi advokaturom u raznim područjima. Objavljeni su i mailovi, njih gotovo 60.000, koji su pripadali ruskoj Pravoslavnoj crkvi.

Iako nisu preuzeli odgovornost za sve te objave, potvrdili su da će se hakiranje nastaviti sve dok Rusija ne zaustavi agresiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...