BURAN SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA: O čemu su razgovarali Inzko, Bogičević i Turković…

Austrija i Bosna i Hercegovina ove godine proslavljaju 30. godišnjicu bilateralnih veza.

  • Mini market

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 1

Tim povodom dr Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, prisustvovala je svečanom prijemu u rezidenciji austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

"Dok slavimo 30. godišnjicu priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine i uspostavljanja diplomatskih odnosa, podsjećam vas da su naše kulturne i historijske veze mnogo dublje i starije. Mi smo na te veze ponosni. Austrija je bila i ostala prisutna i aktivna u skoro svakom segmentu bh. društva. Od prihvatanja izbjeglica, humanitarne pomoći i obnove zemlje do podrške kulturi, reformama, investicijama i napretku BiH ka EU.

Austrija je najveći strani investitor sa 2,78 milijardi KM. To je zemlja s kojom u trgovinskoj razmjeni imamo veliki suficit i to dovoljno govori o njihovom odnosu prema nama i njihovim čvrstim nastojanjima da pomognu našoj zemlji. Austrija je imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu, a velikodušno su nam poklonili najveći broj vakcina – pola miliona. Ovakav prijateljski čin mi nikada nećemo zaboraviti", poručila je, između ostalog, ministrica Turković.

Ona je istakla da je u jačanju odnosa značajnu ulogu je odigrala i bh. dijaspora u Austriji – oko 170.000 bh. državljana koji žive u ovoj zemlji.

No sudeći prema fotografijama vodila se burna rasprava iza zatvorenih vrata. O čemu su razgovarali Valentin Inzko, Bogić Bogičević i Bisera Turković, saznat ćemo uskoro…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...