VUČIĆ BJESNIO PRED KAMERAMA: NATO-ov avion presreo srpski civilni avion na letu iz Rusije, šta se prave pametni....

Rekao je da Srbija ima tačne koordinate mjesta na kojem se taj avion pojavio.

  • Regija

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na RTS-u kazao da je NATO-ov avion u ruskom zračnom prostoru pratio civilni let srbijanskog aviona koji je letio iz Moskve za Beograd.

Do navodnog incidenta došlo je prekjučer, a Vučić je rekao da će danas tražiti informacije od Rusije i NATO-a.

On je sinoć na RTS-u pročitao službeni izvještaj s prekjučerašnjeg leta.

"Kasnio je tri sata i 20 minuta. Nedaleko od ruske granice s Latvijom smo upozoreni da probamo vizuelno identificirati avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskom vazdušnom prostoru je bio NATO avion. Išao je pravcem slijeva nadesno, ali bez ugrožavanja sigurnosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga", kazao je Vučić.

Tražit će od NATO-a objašnjenje

Vučić je kazao kako se radilo o vojnom lovcu i da je avion podsjećao na Phantom 15 ili Eurofighter.

"Sutra će država uputiti zahtjev, tražit ćemo dodatne informacije od Rusa, ali ćemo tražiti i od NATO-a informacije i da vidimo ko se to pravi pametan, s kojim to lovcima ugrožava civilnu avijaciju i da ugrožava civile na nekom letu. I što se prave pametni, ili je to slučajnost, ali bi bilo lijepo da nam to kažu", rekao je on za Radioteleviziju Srbije.

Rekao je da Srbija ima tačne koordinate mjesta na kojem se taj avion pojavio.

"Ovo vam govorim da biste razumjeli razmjere pritiska s kojima se suočavamo jer je Srbija jedina zemlja koja ima letove s Moskvom i Sankt-Peterburgom na istom nivou kakve je imala. Govorili su kako je ukrajinska krv na našim avionima. Nešto se ne sjećam da su zaustavljali letove Kijev – London, Kijev – Budimpešta i Kijev – Beč kada je NATO bombardirao Srbiju", kazao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...