MAĐARSKA NASTAVLJA PRKOSITI EVROPSKOJ UNIJI: "Plaćat ćemo ruski plin u rubljama, ako Moskva to zatraži"

Ugovori između podružnice državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i podružnice ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtjevu dobavljača.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2022  09. Apr. 2022

  • 2

Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja EU sankcija nametnutih Rusiji, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kao odgovor na ranije upozorenje po ovom pitanju predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Ranije ove sedmice premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska spremna platiti ruski gas u rubljama ako to bude potrebno, ali je Von der Leyen rekla da bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ugovori između podružnice državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i podružnice ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtjevu dobavljača", napisao je Szijjarto na svom Facebook profilu.

Mađarska vlada je u srijedu saopćila da je spremna platiti u rubljama za ruski gas, razbijajući redove sa EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtjevu Moskve za plaćanjem u ruskoj valuti.

Mađarska će platiti pošiljke u rubljama ako Rusija to zatraži –  rekao je premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u srijedu odgovarajući na pitanje Reutersa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da razlikuje smanjenje isporuka gasa ako ne plati u rubljama.

S obzirom da su prošle sedmice od dospijeća računa, iz Evropske komisije ranije su komentirali da bi se oni koji imaju ugovore koji zahtijevaju plaćanje u eurima ili dolarima trebali toga i držati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...