"NAPADAMO NOĆU, KADA RUSI SPAVAJU": Ukrajinska jedinica (malih) dronova nanosi velike gubitke ruskoj vojsci (VIDEO)

“Noću je nemoguće vidjeti dronove. Možemo napadati čak i u selima, bez velike kolateralne štete”, kaže jedan od komandanata.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2022  09. Apr. 2022

  • 1

Elitna ukrajinska jedinica dronova ‘Aerorozvidka’, specijalizirana jedinica za zračno izviđanje, od početka invazije uništava tenkove, komandne kamione i vozila s elektroničkom opremom.

“Napadamo noću, kada Rusi spavaju”, rekao je Jaroslav Hončar, komandant ‘Aerorozvidka’. Objašnjava kako su ruske snage statične tokom noći te se skrivaju u tenkovima između kuća u selima, znajući da ih ukrajinsko konvencionalna artiljerija tada neće gađati zbog mogućnosti da pogode civile. “Noću je nemoguće vidjeti dronove. Možemo napadati čak i u selima, bez velike kolateralne štete”,  kaže jedan od komandanata.

Aerorozvidka ima flotu robusnih dronova s osam rotora koji su naoružani protivtenkovskim granatama i opremljeni termalnim kamerama. Jedan od dronova iz flote, R18, može preletjeti četiri kilometra, ukupno 40 minuta, i bacati bombe teške pet kilograma. U floti se nalazi i izviđački dron PD-1 koji može u zraku provesti po osam sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...