DENIS ZVIZDIĆ POZIVA NA OŠTRU REAKCIJU: "Neophodno da OHR zaustavi nezakonito, neustavno i agresivno ponašanje vlasti u RS-u"

Zvizdić u svom reagovanju ističe da je na snazi zabrana raspolaganja državnom imovinom u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je donio visoki predstavnik 2005. godine.

  • Vijesti

  • 10. Apr. 2022  10. Apr. 2022

  • 5

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić smatra da je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, koji je Narodna skupština RS-a usvojila 10. februara ove godine i koji je objavljen u Službenom glasniku entiteta RS 5. aprila, neustavan, ništavan i suprotan svim domaćim i međunarodnim propisima, i to iz nekoliko razloga.

Zvizdić u svom reagovanju ističe da je na snazi zabrana raspolaganja državnom imovinom u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je donio visoki predstavnik 2005. godine. Napominje da je taj zakon i dalje važeći i obligatoran je u potpunosti za sve nivoe vlasti u BiH.

Također navodi da je, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Bosna i Hercegovina isključivi titular državne imovine, na isti način kako su to po Sporazumu o sukcesiji i sve ostale bivše ex-yu republike. I sve kasnije odluke Ustavnog suda BiH samo su potvrdile ovakvo pravno stajalište.

Zvizdić naglašava da samo država, kao titular i vlasnik, može svojim zakonom regulisati pitanje upravljanja, korištenja i raspolaganja državnom imovinom.

Smatra da je, s tim u vezi, neophodno da Ured visokog predstavnika (OHR) „pređe sa riječi na djela i zaustavi ovo nezakonito, neustavno i agresivno ponašanje vlasti u bh. entitetu RS“.

Podsjetio je na, kako navodi, identičnu situaciju iz 2010. godine, kada je Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a. Visoki predstavnik je tada obustavio primjenu tog Zakona i on nikada nije stupio na snagu. Sada OHR treba da postupi na isti način, jer je riječ o identičnoj pravnoj situaciji, navodi Zvizdić.

"Neophodno je i da, u skladu sa svojim nadležnostima, reaguje Tužilaštvo BiH, jer svi koji su uključeni u proces predlaganja, usvajanja i objave neustavnog Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u potpadaju pod elemente dva krivična djela: (i) 'Napad na ustavni poredak BiH' (čl. 156. KZ BiH) - Državna imovina je jedan od stubova državnosti i stoga je atak na državnu imovinu ujedno i atak na njen teritorijalni integritet i suverenitet i (ii) 'Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH' (čl. 239. KZ BiH) - Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Dužnosnici entiteta su obavezni provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Imajući u vidu da se ovdje radi o svjesnom i namjernom odbijanju izvršenja nekoliko odluka Ustavnog suda BiH koje isključivo Bosnu i Hercegovinu označavaju kao titulara i vlasnika državne imovine, jasno je da su se ovakvim postupanjem dužnosnika iz bh. entiteta RS ispunila obilježja krivičnog djela 'Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH'", ističe Zvizdić.

Na kraju je još jednom podsjetio i pozvao, "posebno predstavnike Kvinte, na važnost preventivnog djelovanja i na sankcionisanje i zaustavljanje svih koji rade na rušenju ustavno-pravnog poretka i državnih institucija BiH, potkopavanju mira i stabilnosti i namjernom i planskom kršenju normi domaćeg i međunarodnog javnog prava".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...