SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Tragovi tajanstvene civilizacije, tehnološki superiorne i ispred svog doba, krili su mračnu tajnu, a onda su iznenada nestali…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz historije.

  • Jeste li znali

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleki Peru, na mjesto nastanka tajanstvene civilizacije. Davne 1899. godine, čuveni arheolog Max Uhle započeo je s iskopavanjima na obalnom dijelu Perua. Kolege su bile uvjerene da u pustoši koja se doimala krajnje nepogodnom za život, neće pronaći ništa dragocjenije od neke stare kosti.

Nijemac je sa svojim timom iz dana u dan nastavljao s radovima, sve dok pod njihovim lopatama nisu uskrsnuli veličanstveni kompleksi građevina.

Ponosni naučnik javnosti je predstavio dokaze o postojanju ranije nepoznate civilizacije, tajanstvenog naroda Moche.

Ova pretkolumbovska indijanska kultura, stara više od 2.000 godina, nazvana je po lokalnom toponimu, rijeci Moche, a kasnija iskapanja pokazala su da je bila tehnološki vrlo napredna. Moche Indijanci su, naime, uspjeli podići impresivne stepenaste piramide, poput čuvenog Hrama Sunca, te ukrotiti planinske brzace kompleksnim sistemom kanala.

Osim toga, izrađivali su umjetničke predmete nevjerovatne ljepote, nerijetko od skupocjenih materijala poput zlata, sedefa i tirkiza, a njihove posude i freske s eksplicitnim erotskim scenama nadaleko su poznate. Ovim područjem suvereno su vladali od prvog do osmog stoljeća, a njihov nestanak i danas je obavijen velom tajne. Iščezli su mnogo prije dolaska Evropljana, a neki stručnjaci špekuliraju da su im presudile učestale poplave u toj regiji.

Upravo sa poplavama povezana je i mračna strana ove blistave civilizacije: prinošenje ljudskih žrtava. Pretpostavlja se da su na drevne odre polagali ljudske žrtve kako bi se krvožedna božanstva umilostila te poštedjela narod od elementarnih nepogoda. Živote su im oduzimali visoki svećenici: nakon što bi im prerezali vratove, njihovu krv prikupljali su u zlatne kaleže, koji su po svoj prilici simbolizirali Sunce.

Njihov iznenadni nestanak do današnjih dana nikada do kraja nije razjašnjen.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...