STRUČNJACI SAVJETUJU: Na ovaj način se u velikoj mjeri može smanjiti rizik od zaraze koronavirusom…

Počevši od juna 2020, ispitanici su sedmično izvještavali o svom statusu bolesti COVID-19, a njih više od 11.000 dalo je mjesečno uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi koronavirusom ili ne.

  • Zdravlje

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 0

Naučnici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikada nisu nosili naočale.

Ljudi koji redovno nose naočale imaju umjereno manji rizik od bolesti COVID-19, dok kontaktne leće nemaju dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.

Više od 19.000 ispitanika u studiji Virus Watch u Engleskoj i Walesu odgovorilo je na upitnik o korištenju naočala i kontaktnih leća.

Počevši od juna 2020, ispitanici su sedmično izvještavali o svom statusu bolesti COVID-19, a njih više od 11.000 dalo je mjesečno uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi koronavirusom ili ne.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, naučnici su otkrili 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočale za opću upotrebu u usporedbi s onima koji nikada nisu nosili naočale.

Zaštitni učinak je smanjen kod onih koji su rekli da njihove naočale ometaju nošenje maski, a nije uočen zaštitni učinak za osobe koje nose kontaktne leće, prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak na medRxiv-u prije naučne recenzije.

Zaštitne naočale treba uzeti u obzir kao dio širih strategija za sprečavanje prijenosa infekcije u zajednici i može biti dragocjeno razmotriti u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima s visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu skrb, rekli su naučnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...