BURNO U BANJOJ LUCI: Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, hoće li Dodik ostati usamljen...

I potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić rekla je da će Klub poslanika PDP-a danas usaglasiti stavove o posebnoj sjednici parlamenta.

  • Vijesti

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 1

Vladajuće stranke u bh. entitetu Republika Srpska saglasne su da političari iz Sarajeva ugrožavaju vitalni interes RS-a, dok će opozicione partije stav o tome donijeti netom prije posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Narodna skupština RS-a razmatrat će danas na posebnoj sjednici odluke Predsjedništva BiH, na koje je član Predsjedništva Milorad Dodik uložio veto, jer smatra da je ugrožen vitalni interes Republike Srpske. Riječ o tri međunarodna sporazuma BiH iz oblasti obrazovanja i dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Mađarskom.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da je RS u potpunosti nadležna za oblast obrazovanja.

"Međunarodni sporazumi iz oblasti obrazovanja na koje Dodik ulaže veto su indirektan prenos nadležnosti", naveo je Mazalica.

Istakao je da se nada da će poslanici opozicije biti patriote za razliku od oktobarske sjednice, kada nisu podržali povredu vitalnog interesa RS-a ni po jednom vetu koji je Dodik pokrenuo.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milan Petković (Ujedinjena Srpska) rekao je da bi sve političke stranke, bez obzira na to da li je riječ o poziciji ili opoziciji, trebalo da budu jedinstvene kada je riječ o zaštiti vitalnog interesa.

"Vjerujem da će stav US biti usaglašen sa stavovima ostalih stranaka vladajuće koalicije u RS-u. Očekujem da ćemo na sjednici čuti i obrazloženje Dodika, koji ima najveći legitimitet među svim izabranim predstavnicima, s obzirom na broj glasova koje su mu građani dali da štiti interese RS-a, zašto je pokrenut vitalni interes. Smatram da i parlament treba da podrži Dodikov stav, jer nije to interes vladajuće većine već vitalni interes RS-a", rekao je “Glasu” Petković.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da će danas u 11 sati biti održana sjednica toga kluba na kojoj će donijeti stavove o posebnoj sjednici.

"Koliko sam pratio materijale, ne vidim da je ovdje ugrožen vitalni nacionalni interes što se tiče samih tema na koje je podignut veto, izuzev tog načina rada Predsjedništva gdje se preglasava", rekao je “Glasu” Glamočak.

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini RS-a Duško Ivić rekao je da će također danas, prije sjednice, zasjedati Klub poslanika te stranke te da će tada i donijeti stavove i dogovoriti način rada.

"Kolegijum stranke će o tome razgovarati. Tako da ćemo tek danas imati stav. Nismo ni vidjeli materijale u petak na sjednici kolegijuma, tako da nismo ni imali vremena za neke ranije stavove", rekao je “Glasu” Ivić.

I potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić rekla je da će Klub poslanika PDP-a danas usaglasiti stavove o posebnoj sjednici parlamenta.

"Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim", rekla je Trivićeva.

Posebna sjednica, koja je zakazana na Dodikov zahtjev, trebalo bi da počne u 12 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...