NERMIN NIKŠIĆ O BRITANSKIM SANKCIJAMA: "Sada su EU i visoki predstavnik na potezu dok ne bude prekasno"

“Sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan su korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana."

  • Politika

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 3

U saopćenju za javnost oglasio se predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić nakon što je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta RS.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan su korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana. Zahvalan sam prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli.Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista. Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države. Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija. Reakcija na sinhronizovano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna. Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini. Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU. SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno”, naveo je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...