BIDEN OTKRIO NOVINARIMA: Američki predsjednik rekao zašto je prvi put optužio Putina da provodi genocid u Ukrajini...

Biden je upotrijebio izraz “genocid” u govoru u fabrici etanola u saveznoj državi Iowi, a kasnije se držao tih kvalifikacija dok se pripremao za ukrcaj u avion.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2022  13. Apr. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je jučer izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio "genocid" u Ukrajini, dodavši da će konačnu odluku o tome donijeti pravnici na međunarodnom nivou.

Biden je upotrijebio izraz “genocid” u govoru u fabrici etanola u saveznoj državi Iowi, a kasnije se držao tih kvalifikacija dok se pripremao za ukrcaj u avion.

“Postaje sve jasnije”

“Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin pokušava izbrisati ideju da je uopće moguće biti Ukrajincem. Sve je više dokaza. Ali pustit ćemo advokate na međunarodnom nivou da odluče hoće li to tako kvalificirati ili ne, ali meni se tako čini”, rekao je Biden novinarima.

Prethodno je američki predsjednik pokolj u ukrajinskom gradu Buči nazvao “ratnim zločinom”.

Biden je u Iowi komentarisao rast cijena goriva i rastuću inflaciju, koja je u SAD-u na najvišem nivou u četiri decenije. Rekao je da je visoka inflacija u njegovoj zemlji uzrokovana ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine, te istakao da američki Kongres radi na tome da je smanji.

Putina nazvao “diktatorom koji provodi genocid”

Rekao je i da će SAD prodavati dnevno milion barela nafte iz strateških rezervi kako bi se smanjile cijene goriva u cijelom svijetu te da i druge zemlje poduzimaju slične korake.

“Vaš porodični budžet, mogućnost da napunite automobilski rezervoar ne bi trebali ovisiti o tome hoće li jedan diktator na drugoj strani svijeta objaviti rat i provoditi genocid”, poručio je Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...