DETALJI HAPŠENJA DARKA ŠARIĆA, OGLASILO SE TUŽILAŠTVO: Pljevljak i još 11 osoba uskoro pred tužiocem, evo šta im se STAVLJA NA TERET

Darko Šarić se na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku sumnjiči da je u periodu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine organizovao kriminalnu grupu u međunarodnim razmjerama na teritoriji Južne Amerike.

  • Hronika

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 0

Saslušanje Darka Šarića, njegovog advokata Dejana Lazarevića i ostalih osumnjičenih koji su jučer uhapšeni zbog sumnje da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe uhapšene u velikoj međunarodnoj akciji Europola, trebalo bi da uskoro počne Tužilaštvu za organizovani kriminal, a u međuvremenu se oglasilo i Tužilaštvo sa detaljima o hapšenju ove kriminalne grupe, piše Blic.

"Tužilaštvo za organizovni kriminal je na osnovu krivične prijave MUP RS, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon sprovednog predistražnog postupka i prikupljenih dokaza donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 lica i to: Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka", saopćilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Darko Šarić se na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku sumnjiči da je u periodu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine organizovao kriminalnu grupu u međunarodnim razjerama na teritoriji Južne Amerike.

"Ona je sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlaštene kupovine opojne droge kokain, njen transtport do Evrope radi dalje prodaje a sve u cilju sticanja finansijske koristi vršeći krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i da se preko pripadnika ove kriminalne grupe u Južnoj Americi i drugih lica, liše života lica koja bi pokušala da osujete ostvarenje kontakata pripadnika njegove kriminalne grupe sa dobavljačima opojne droge iz Južne Amerike, te je organizovao i naložio izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu Milana Milovca.

Također, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Republici Srbiji, preduzimane su radnje koje bi utjecale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih lica pred Višim sudom u Beogradu, Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca, usmjerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svjedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svjedoka odbrane Gorana Nikolaševića kako bi se u javnosti prikazalo da je svjedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih djela, a što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svjedoka saradnika", navodi se u saopštenju.

Lazarević radio za Šarića

Advokat Darka Šarića, Dejan Lazarević osumnjičen je da je dogovarao sa Šarićem postavljanje ekplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića

"Osumnjičenom Dejanu Lazareviću, se stavlja na teret da je kao branilac osumnjičenog Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY, sa osumnjičenim Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, najbolje vrijeme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično djelo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svjedok saradnik.

Osumnjičeni Lazarević se po nalogu osumnjičenog Šarića, sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao povjerljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnijetih protiv Nebojše Joksovića, što je prenosio osumnjiečnom Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone", navodi se u saopćenju.

Stanojković, Spasojević, Odović, Andrejić, Bošković...

"Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, su postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mjestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini oštećenog Gorana Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbijedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog djela", saopćilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Radovanić iskoristio službeni položaj da bi spasio Mišića

"Osumnjičeni Milutin Radovanović, kao službeno lice, zamjenik načelnika SKOP-UKP u MUP iskorištavanjem svoj službenog ovlaštenja nakon izvšrenog krivičnog djela izazivanje opće opasnosti preduzimao je radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično djelo usmjere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog djela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Ovo je radio kako bi se izbjegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića (Mišića) ili obezbjeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku", navodi se u saopćenju.

Mirković davao informacije Lazareviću

"Osumnjičeni Duško Mirković, kao službeno lice, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminala, MUP RS, Direkcija policije, UKP Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, učinio dostupnim podatke i dokumenta koja predstavljaju tajne podatke označene stepenom tajnosti 'strogo poverljivo' koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

U pitanju su naredbe o primjeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao osumnjičenom Dejanu Lazareviću.

Također, osumnjičeni Duško Mirković je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svjedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svjedoka saradnika u vezi ovih krivičnih prijava", saopćeno je.

Radovanović i Stojanović iskoristili službeni položaj

"Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UKP, SKOP, se stavlja na teret i da su iskorištavanjem svog službenog ovlaštenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbjednost Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije donio rješenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora", saopćilo je Tužilaštvo.

Čosić i Vulić učestovali u ubistvu Milovca

Prema dvojici pripadnika ove organizovane kriminalne grupe osumnjičenom Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, postupak se vodi u Republici Hrvatskoj, za radnje preduzete u Ekvadoru i izvršeno krivično djelo teško ubistvo na štetu Milana Milovca.

Preistražni postupak vođen je u okviru međunarodne akcije uz učešće nadležnih policijskih i pravosudnih organa Ekvadora, Hrvatske i više Evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a u koordinaciji sa pripadnicima BIA, MUP RS, UKP, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Službom unutrašnje kontrole, tokom koga su prikupljeni dokazi koji se odnose na aktivnosti ove kriminalne grupe i koji su rezultirali lišavanjem slobode organizatora Darka Šarića i pripadnika Dejana Lazarevića, Danila Odovića, Duška Mirkovića i Uroša Radovanovića, dok se ostali osumnjičeni nalaze u bjekstvu i za njima se intenzivno traga.

U toku su saslušanja osumnjičenih lica nakon čega će Tužilaštvo za organizovani kriminal, sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odjeljenje za organizovani kriminal podnijeti prijedlog za određivanje pritvora.

Podsjetimo, MUP je jučer saopćio da se oni sumnjiče da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet droge, držanje, nošenje i promet oružjem, zatim izazivanje opće opasnosti kao i zloupotrebu položaja.

Podsjetimo, oni su kasno sinoć prebačeni u pritvor u Ustaničkoj ulici u Beogradu..

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...