UZBUNA U SRBIJI: Velika Britanija Kosovu isporučila protutenkovske sisteme koji su u Ukrajini uništili na stotine ruskih tenkova, Vučić hitno zove Johnsona…

Ove rakete tokom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije.

  • Vijesti

  • 17. Apr. 2022  

  • 23

Velika Britanija isporučila je Kosovu veću količinu lakih protutenkovskih raketnih sistema "Javelin" i "NLAW", objavile su danas "Večernje novosti".

Ovakav potez Londona, prema saznanjima beogradskog lista, neće ostati bez reagiranja Srbije, budući da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih 48 sati zatražiti zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa Johnsona.

Ove rakete tokom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije.

Prema informacijama istog izvora, jučer je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema.

Ova isporuka dio je aranžmana koji su krajem februara napravili Johnson i premijer Kosova Albin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, u narednim mjesecima Velika Britanija će Kosovu isporučiti najmanje 20 lakih protutenkovskih sistema "Javelin".

Prema saznanjima "Večernjih novosti", dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga za korištenje ovog arsenala.

Za sada, piše list, niko ne može da potvrdi da se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera.

Neskriveni partner u ovom poslu Kosovu su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za osiguravanje naoružanja su Njemačka i Turska, zaključuje list.

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...