NEMIRI U ŠVEDSKOJ TREĆU NOĆ ZAREDOM ZBOG NAJAVE SPALJIVANJA KUR'ANA: Bacali kamenje i palili automobile (VIDEO)

Švedski mediji javili su da je Paludan pogođen kamenom u nogu, a policija tvrdi da nije bilo ozbiljnije povrijeđenih.

  • Svijet

  • 17. Apr. 2022  17. Apr. 2022

  • 1

Nemiri u Švedskoj nastavili su se noćas, treću noć zaredom, zbog planova članova antiislamske političke stranke ekstremne desnice da, između ostalog, spale islamsku svetu knjigu Kur'an, javio je AP.

Na jugu Švedske još jedna noć je prošla u nemirima, nakon što je policija jučer saopćila da je oko 100 mladih bacalo kamenje i palilo automobile, gume i kante za smeće, te da su postavili ogradu u gradu Landskrona, nakon što su vlasti premjestile zakazane demonstracije stranke Stram kurs /Tvrdokorna linija/ u obližnji Malme, koji je udaljen 45 kilometara južno.

Neredi u Landskroni okonačni su kasno sinoć, ali policija navodi da je situacija ostala napeta, ali da niko nije povrijeđen, prenio je “Guardian”.

Glasnogovornik policije južne Švedske Kim Hild rekla je ranije jučer da policija neće povući dozvolu za održavanje demonstracija, jer je prag slobode govora u toj zemlji veoma visok, a pravo na demonstracije i izražavanje stava ima veliki značaj.

Sukobi su od četvrtka, 14. aprila, prijavljeni u Stockholmu, Linkopingu i Norrkopingu – mjestima na kojima su planirane ili održane demonstracije Stram kursa.

U petak uvečer, 15. aprila, izbili su oštri sukobi demonstranata i kontrademonstranata u gradu Orebro pred planirano spaljivanje Kur'ana. U sukobima je povrijeđeno 12 policajaca, a četiri policijska vozila su zapaljena.

Objavljeni videosnimci i fotografije prikazuju haotične scene spaljivanja policijskih vozila u Orebru, kao i demonstrante koji kamenjem i drugim predmetima gađaju policajce, koji nose opremu za razbijanje protesta.

Lider stranke Rasmus Paludan obratio se juče u Malmeu desetinama ljudi, a mali broj kontrademonstranata gađao je demonstrante kamenjem i policija je morala da upotrijebi biber-sprej kako bi ih rastjerala.

Švedski mediji javili su da je Paludan pogođen kamenom u nogu, a policija tvrdi da nije bilo ozbiljnije povrijeđenih.

Paludan, danski advokat sa švedskim državljanstvom, osnovao je Stram kurs 2017. godine. Stranka djeluje prema antiimigracionoj i antiislamskoj agendi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...