MILAN LUČIĆ: Biznismen bez pokrića

Paralelno s istragom koja je protiv Lučića vođena u Austriji, zbog nezakonitih poslova u Hrvatskoj, poslovodstvo Hypo banke je protiv njega podnijelo kaznenu prijavu i Federalnoj upravi policije

  • Društvo

  • 29. Okt. 2015  29. Okt. 2015

Hercegovački tajkun Milan Lučić, vlasnik Auro grupe iz Ljubuškog, prvi je na podužoj listi posrnulih poduzetnika iz BiH, koji će kazneno odgovarati zbog milijunskih malverzacija s kreditima austrijske Hypo Alpe Adria banke.

Novinari zagrebačkog Jutarnjeg lista objavili su početkom tjedna da je austrijsko Tužiteljstvo u Klagenfurtu 15. septembra podiglo optužnicu protiv bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera, njihovog povlaštenog klijenta Milana Lučića, i najavili procesuiranje još dvojice „uglednih komintenata“ iz Hrvatske - Ivića Pašalića i Igora Mlinara.

Pašalić, nekadašnji potpredsjednik HDZ-a i savjetnik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji se nakon kraha političke karijere posvetio privatnom biznisu, tereti se da je zajedno s poslovnim partnerima Lučićem i Mlinarom oštetio austrijsku banku za 32 milijuna eura u slučaju nezakonite preprodaje zemljišta na otoku Pagu, prije više od deset godina.

No, budući da Pašalić i Mlinar nisu u austrijskom Tužiteljstvu ispitani u svojstvu osumnjičenika, optužnica protiv dvojice hrvatskih biznismena još nije podignuta, premda nema sumnje da su tamošnji istražitelji u detalje dokumentirali milijunsku prijevaru nekadašnjih suvlasnika tvrtke Hilltop.

Paralelno s istragom koja je protiv Milana Lučića vođena u Austriji, zbog nezakonitih poslova u Hrvatskoj, poslovodstvo Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta je protiv tog hercegovačkog tajkuna još prije tri godine podnijelo kaznenu prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) u Sarajevu.

Austrijski su bankari teretili Lučića da je, skupa s Draženkom Ivanković iŽeljkom Ivankovićem, Zlatom Vrdoljak, Vjekom Budimirom, te Guntherom Striedingerom i Willibaldom Mulnerompočinio više teških kaznenih djela, od zlouporabe službenog položaja ili ovlasti do pranja novca.

Lučić je osumnjičen da je početkom 2006., uz pomoć Striedingera i Mulnera, u Hypo banci podigao kredit u iznosu od 4,1 milijuna eura, odnosno, blizu 8,2 milijuna KM.

Kreditno je zaduženje odobreno tvrtki Argentum, dok su kao jemci upisani Draženko Ivanković i kompanija Hermes, čiji je vlasnik, također, Milan Lučić.

Prema navodima iz prijave, Milan Lučić je potom dogovorio plasman novca putem devet tranši na račune dvije tvrtke u njegovom vlasništvu - Auro i Petrol, odakle su sredstva dalje transferirana drugim vlasnički i interesno usko povezanim kompanijama.

Pravni zastupnici Hypo banke su naveli i da je prijenos novca izvršen u druge svrhe od onih za koje je odobren kredit, a u namjeri da se onemogući naplata posuđenih para.

Iako je, naime, u Ugovoru precizno naznačeno da će kreditna sredstva u cijelosti biti iskorištena za kupovinu zemljišta u Mostaru, Milan Lučić je kasnije naložio Draženki Ivanković, kao odgovornoj osobi u tvrtki Argentum i Željku Ivankoviću, direktoru firme Auro, da novac preusmjere na račune drugih kompanija u njegovom vlasništvu.

(Integralni tekst možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 29. oktobra.)

loading...

trenutak ...