HLADAN TUŠ IZ BANJE LUKE: „Nije realno da se ključne političke izmjene Izbornog zakona dese u narednih nekoliko dana, koliko je ostalo do raspisivanja izbora…“

S obzirom na to da bi Opći izbori trebalo da budu održani 2. oktobra, u skladu s tim i prema odredbama Izbornog zakona, CIK BiH obavezan je da ih raspiše 150 dana ranije, odnosno u prvoj sedmici maja.

  • Politika

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 3

U ovoj godini, koja je izborna, nije moguće izvršiti reforme Izbornog zakona BiH, jer je nemoguće do raspisivanja izbora izmijeniti sve ključne tačke Zakona, saglasni su gosti emisije Drugi ugao RTRS-a.

Kažu da nisu realna očekivanja izmjena Izbornog zakona jer je malo vremena ostalo do raspisivanja izbora. 

S obzirom na to da bi Opći izbori trebalo da budu održani 2. oktobra, u skladu s tim i prema odredbama Izbornog zakona, CIK BiH obavezan je da ih raspiše 150 dana ranije, odnosno u prvoj sedmici maja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Vlade Simović naveo je da su svi u BiH saglasni da je Izborni zakon loš, ali da se ne mogu očekivati promjene u ovoj godini.

"Ne vjerujem u scenarij koji bi doveo do toga da neće biti raspisani i održani izbori. To je realnost. Na tok izborne kampanje utjecat će niz faktora kako na globalnom, tako i unutrašnjem planu", rekao je Simović.

On je naveo da su izborni najvažniji demokratski događaj kojem građani trebaju ozbiljno pristupiti i na bazi ozbiljne analize programa donositi izborne preferencije.

Ambasador BiH pri OEBS-u i UN-u Siniša Bencun istakao je da nije realno da se ključne političke izmjene Izbornog zakona dese u narednih nekoliko dana, koliko je ostalo do raspisivanja izbora.

"Postoji tu jedan paket tehničkih promjena, upućenih u parlamentarnu proceduru. Ostaje da vidimo kako će se političke partije oko toga usaglasiti, s obzirom na to da tu postoji opšta saglasnost", naveo je on.

Politikolog Filip Matić rekao je da je nemoguće očekivati da će doći do dobrih rješenja u izbornom zakonodavstvu do raspisivanja izbora.

Poruka koja je poslan s režimske televizije pod kontrolom lidera SNSD-a Milorada Dodika u potpunoj je suprotnosti s izjavama koje posljednjih mjeseci čujemo od HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske. Pored lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, posebno su posljednih dana oko teme nastavka pregovora o izmjeni Izbornog zakona u BiH agilni hrvatska europarlamentarka Željana Zovko koja je izbore u oktobru nazvala neleganlim, ali i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...