KECMANOVIĆ "UMIRIO" MILETA: "Britanci ne rade direktno o glavi Miloradu Dodiku, prepustili su ga ISIL-ovim povratnicima u BiH“

Ako se neko razumije u politiku Veliku Britanije u regionu, a i šire, i neko ko ima bogato lično iskustvo sa njenim protagonistima, onda je to svakako Nenad Kecmanović. Njega je prije više od 30 godina suradnja sa britanskim obavještajnim strukturama teško kompromitirala i koštala izbora za člana Predsjedništva SFR Jugoslavije.

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 12

Nenad Kecmanović, profesor u penziji, predratni rektor Sarajevskog Univerziteta i ratni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (pored ostalog dok je bio na toj funkciji glasao je za dokument o proglašenju ratnog stanja u kojem je SR Jugoslavija i paravojne snage SDS-a proglašene za agresore na BiH!), dao je intervju "Glasu Srpske" u kojem je analizirao političke prilike u BiH. Kecmanović je posebnu pažnju posvetio aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj poziciji Milorada Dodika, kojem je svojedobno bio šef u Savezu reformskih snaga BiH, a nakon rata i savjetnik.

Prema njegovim riječima prošle nedjelje se "desila jedna zanimljiva koincidencija". Kako je Kecmanović primijetio, najprije su snage EUFOR-a  "udvostručene samovoljnim dolaskom u razmaku od svega nekoliko sati britanskih SAS-ovaca u BiH koji patroliraju ulicama Banjalue Lke da bi pojačale bezbjednost građana RS-a". Da bi ta koincidencija "bila zanimljivija", primijetio je on, "u razmaku od nekoliko dana Britanci su Dodika stavili na 'crnu listu za odstrel'".

Ako se neko razumije u politiku Veliku Britanije u regionu, a i šire, i neko ko ima bogato lično iskustvo sa njenim protagonistima, onda je to svakako Nenad Kecmanović. Njega je prije više od 30 godina suradnja sa britanskim obavještajnim strukturama teško kompromitirala i koštala izbora za člana Predsjedništva SFR Jugoslavije.

Za razliku od Milorada Dodika koji posljednjih dana panično izjavljuje da Velika Britanija planira njegovo hapšenje i odvođenje u "kontejner na nepoznatoj lokaciji" zbog čega je MUP RS-a pojačao njegovo osiguranje, bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH ne vjeruje u taj scenarij, ali smatra da Dodikova sigurnost jeste ugrožena.

"Ali nemojte sada pomisliti da mu Britanci direktno rade o glavi", kazao je Kecmanović: "Ukoliko se eventualno otkrije ko je bio opasna bezbjedonosna prijetnja lideru RS-a ispostavit će se da je to bila grupa Isilovaca povratnika. Nikada nećemo zvanično saznati ko ih je angažovao, iako nezvanično već znamo. Dodik je upro prstom na njih".

Godinama prije rata je profesor Nenad Kecmanović bio politički mentor i zaštitnik seoskom buntovniku iz Moševca Dževadu Galijaševiću. U međuvremenu su se stvari potpuno obrnule: danas oronuli, islamofobni profesor crpi saznanja i inspiraciju iz dobro plaćenih "analiza" samozvanog eksperta za islamski terorizam Galijaševića. Samo Galijašević i, evo vidimo Kecmanović, nezvanično, ali pouzdano, znaju ono što niko ne zna: ko je ISIL-ovce angažirao da naude Miloradu Dodiku!?  

Ali ništa to ne treba iznenađivati, padao je Nenad Kecmanović i u niže, dublje akademske i moralne provalije kojima je samo potvrđivao lični životni credo kojeg je često ponavljao svojim sagovornicima i prijateljima: "Ja sam vam u osnovi nalik onome golubu prevrtaneru".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...