HELEZ IH SVE POBROJAO: "SDA zloupotrebljava Islamsku zajednicu, SNSD demobilisane borce, a HDZ..."

Što se tiče SDA, kaže da stranka i njen lider Bakir Izetbegović "sramno zloupotrebljavaju Islamsku zajednicu u ovom mubarek mjesecu ramazanu".

  • Politika

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 11

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, smatra kako su tri vladajuće nacionalno-etničke stranke SNSD, SDA i HDZ započele nikada ranije rigidniju kampanju za izbore 2022. godine.

Na drugoj strani, navodi Helez, javno opstruiraju održavanje izbora u oktobru 2022. godine samo da bi uspavali i onako, prilično konfuznu i razjedinjenu opoziciju, kako ideološki, tako i personalno kroz netrpeljivosti i egoizam pojedinih opozicionih lidera.

"Rigidnost kampanje tri vladajuće etno-nacionalne stranke ogledaju se u posezanju i manipulisanju sa najosjetljivijim kategorijama stanovništva. SNSD ovih dana aktivira zadnju liniju odbrane. Naime 20.4.2022.godine pozivaju borce manjeg bh. entiteta na tobože očuvanje Republike Srpske. Borce na proteste poziva SNSD koji ih drži u teškom položaju godinama, upravo da bi mogli manipulisati sa njima. Borci im, i ovaj put, služe da bi sačuvali svoja enormna bogatstva i lagodne, dobro plaćene političke pozicije", pojašnjava Helez.

Što se tiče SDA, kaže da stranka i njen lider Bakir Izetbegović "sramno zloupotrebljavaju Islamsku zajednicu u ovom mubarek mjesecu ramazanu".

"Mora se priznati da mu to omogućava i sam vrh Islamske zajednice. Time se ponovo pravi simbioza vjere i politike što u konačnici nije teško izračunati ko tu dobija, a ko gubi. Nesumnjivo, kratkoročni dobitnik je SDA, jer nju zanimaju samo glasovi koje će, vjerovatno, i dobiti poistovjećujući se sa Islamskom zajednicom. Gubitnik je Islamska zajednica, a što je još tragičnije, najveći gubitnik je Bosna i Hercegovina. Na ovaj način se preko 3/4 bošnjaka smatra manje bitnim vjernicima ili nevjernicima, a Bosna i Hercegovina dodatno se radikalizira i dijeli", stava je potpredsjednik SDP-a.

Za HDZ kaže da se, poslije fijaska oko izmjena Izbornog zakona, okreću Izbornoj pragmi, odnosno krađi glasova.

"HDZ radi na prikupljanju ličnih karata Hrvata koje je upravo HDZ otjerala iz Bosne i Hercegovine, diljem svijeta. Nakon prikupljenih ličnih karata vrši se prijava više osoba na jednu fiktivnu adresu, što je najlakši oblik nelegalnog dobivanja 'legitimnih glasova” iz inostranstva'", kaže Helez.

Ovim načinom HDZ u startu ima potpuno nelegalno dobijenih nekoliko desetina hiljada glasova što će im nakon narednih izbora ponovo omogućiti blokadu formiranja izvršne vlasti. A opozicija traga za kandidatima za člana Predsjedništva koji, usput da kažem, ima male ovlasti i da je opozicija jedinstvena i ima iskrene namjere, bar 10 do 15 kvalitetnih kandidata ima u svojim redovima koji bi mogli da pobijede u utrci za člana Predsjedništva BiH i da tu poziciju obnašaju časno i kvalitetno, što znači da nije do ljudi, nego do opozicije", smatra Helez, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...