MILIONSKA INVESTICIJA U GLAVNOM GRADU BiH: Do kraja godine u Sarajevu bit će otvorena fabrika vrijedna 8,5 miliona maraka...

S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku o usvajanju „Studije o opravdanosti izgradnje na području Kantona Sarajevo“.

  • Ekonomija

  • 22. Apr. 2022  22. Apr. 2022

  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta u okviru ovog javnog preduzeća.

S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku o usvajanju „Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo“.

Nju su za Ministarstvo privrede izradili profesor Izudin Kešetović i Armin Avdić.

Avdić je izjavio da je fabrika peleta opravadana i sa društvenog, ali i sa finansijskog aspekta, te da ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnje i djelatnosti.

„Osim navedenog, svakako treba imati na umu i ekološki segment koji nam je od iznimnog značaja. Vlada Kantona Sarajevo već je implementirala nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvalitet zraka u Kantonu, a pokretanje peletare svakako je sljedeći korak. Osim što će unaprijediti kvalitet zraka zbog smanjenja zagađenosti, također će dovest i do ubrzanja prevođenja siromašnih šuma u visokokvalitetne bukove šume koje su izvor oksigena i stabilizatori neophodni za očuvanje naše životne okoline“, pojasnio je Avdić, jedan od autora ove studije.

Ministar Delić je kazao da će Ministarstvo i kantonalno preduzeće odmah krenuti u realizaciju sljedećih koraka neophodnih za što skorije pokretanje proizvodnje peleta u okviru ovog preduzeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...