SENAD ŠEPIĆ BRUTALNO REAGOVAO NA PORUKE IZ LIVNA: "Čović izmjenama izbornog zakona želi stvoriti fildžan banovinu"

"Mi trebamo rješenja po standardima evropskih zemalja i nikakvi eksperimenti poput ovog HDZ-ovog neće pomoći u stabilizaciji i prosperitetu Bosne i Hercegovine", kazao je Šepić.

  • Politika

  • 24. Apr. 2022  24. Apr. 2022

  • 1

Nezavisni blok (NB) poziva sve državotvorne političke stranke i snage da nedvosmisleno odbace "još jedan pokušaj Dragana Čovića da se u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvoji Prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH kojim bi se legalizirala izborna etnička podjela".

"Nametanje HDZ-ovog etničkog modela, što je suprotno presudama Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i drugim, i političke ucjene kojima se zaustavila implementacija izbornih rezultata iz 2018. godine blokiralo je daljnje reforme u BiH, čime se omogućava etnonacionalistima da dalje uništavaju demokratske potencijale, institucije i ekonomiju naše zemlje. Ima njih više koji žele stvoriti svoje fildžan teritorije, a jedan od njih je sigurno lider HDZ-a", saopćeno je iz NB-a.

Predsjednik NB-a Senad Šepić podsjeća kako Dragan Čović kaže da se "mora Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva...", navodeći kako je to možda prisutno "u nekoj zamišljenoj njegovoj fildžan etno-banovini, a da u demokratskim društvima Hrvati imaju ista prava kao i svi građani, ni manje ni više".

"Suština međunarodnih presuda i jest da se i drugi građani, koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, mogu kandidovati na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine. Oni su diskriminisani. A za koga će građani glasati, to je stvar izbora. To se zove demokratija", precizira Šepić.

Kako nadalje navodi, NB i partneri u Koaliciji Država, kao i druge probosanskohercegovačke snage, znaju pozicije i geostrateški trenutak, "a znamo i da su ovi Čovićevi prijedlozi anahronizam koji ne može funkcionirati u demokratiji".

"Mi trebamo rješenja po standardima evropskih zemalja i nikakvi eksperimenti poput ovog HDZ-ovog neće pomoći u stabilizaciji i prosperitetu Bosne i Hercegovine", kazao je Šepić, saopćeno je iz NB-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...