TEORIJE ZAVJERE O PUTINOVOM PRISUSTVU NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI: Da li je bio u praznoj crkvi? (VIDEO)

Društvenim mrežama kruže snimci koji tvrde da raskrinkavaju najnoviji bizarni propagandni trik Kremlja.

  • Svijet

  • 24. Apr. 2022  24. Apr. 2022

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin, prema tvrdnjama zvanične Moskve, pojavio se noćas na ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u sabornom Hramu Hrista Spasitelja u ruskoj prijestonici. Putin je viđen sam ili u društvu gradonačelnik Moskve Sergeja Sobjanjina, u krupnom kadru, sa svijećom u rukama, a Kremlj je prenio i predsjednikovu zvaničnu izjavu.

"Ovaj veliki praznik objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrednosti, budi u ljudima najsvjetlija osjećanja, vjeru u trijumf života, dobrote i pravde", istakao je Putin.

Međutim, da li je baš sve bilo tako?

Naime, društvenim mrežama kruže snimci koji tvrde da raskrinkavaju najnoviji bizarni propagandni trik Kremlja. Prema tim snimcima, Putin ili nije uopće bio na liturgiji ili je u trenucima službe stajao udaljen, potpuno izolovan od svih, na mjestu koje je desetinama metara daleko od ostalih vjernika, i što je najvažnije, daleko od mjesta gdje je prikazan na zvaničnom snimku.

Na prvom zvaničnom videu moskovskih državnih medija, Putin se jasno vidi na snimcima sa liturgije, ali pažljivo oko primijetit će da je svaki put u kadru isključivo ili sam ili u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina. Putin se u jednom trenutku jasno vidi kako stoji sa svijećom u rukama, ispred postolja sa krunom i krsti se.

Međutim, već u sljedećem kadru zvaničnog snimka, koji prikazuje samu službu, dok kamera snima patrijarha Kirila kako vrši obred, u pozadini se vidi mjesto na kojem je Putin stajao u prethodnom kadru - ispred postolja sa krunom - ali predsjednika Rusije nema nigdje! Čak je i Sobjanin "na svom mjestu" iz prethodnog kadra, ali od Putina ni traga ni glasa.

I konačno, tu je i treći snimak koji prikazuje prostor cijele crkve i koji navodno u potpunosti raskrinkava zavjeru Kremlja! Na njemu se jasno vide Putin i Sobjanjin, kako stoje na istim onim mjestima na kojima ih je prikazao i zvanični Kremlj - ispred postolja sa krunom, i u jednom trenutku se krste, samo široki kadar sada ne samo da ne prikazuje nikakvu službu, već se jasno vidi da oko njih dvojice uopće nema ljudi. Osim dvojice pripadnika obezbjeđenja koji stoje na pristojnoj distanci, u kadru se tek u dalekoj pozadini vide ljudi koji ili čekaju da liturgija počne ili su tu postavljeni kao statisti.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju teorije zavjere o Putinovim kontaktima sa ljudima. Od početka pandemije korone više puta su stizale vijesti da je ruski predsjednik potpuno izolovan u svojoj rezidenciji od svih svojih saradnika, da svakom dolasku u kontakt sa njim prethode detaljne provjere i višenedjeljni karantini, a svaki sastanak Putin održava se isključivo preko videopoziva. Tokom rijetkih pojavljivanja u javnosti Putin je viđan često u žutom zaštitnom kostimu koji više podsjeća na kosmonautsku opremu, a teorije zavjere su kulminirale kada su prikazani snimci sa Putinovih sastanaka sa saradnicima, kako sjedi usamljem, daleko od svih, za velikim, dugačkim stolom. Tada su stizale vijesti da je Putin u paranoičnom strahu od korone, a od početka invazije na Ukrajinu, tom strahu je navodno pridodao i fobiju od trovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...