BRAT MITROPOLITA JOANIKIJA PRIZIVA HAOS U CRNOJ GORI: Prijava protiv Milutina Mićovića zbog izazivanja panike i nacionalne mržnje

Kontroverzni dobitnik nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" i brat mitropolita Crkve Srbije Joanikija kritikovao je formiranje manjinske vlade, tvrdeći da će proizvesti konflikt u Crnoj Gori – isti kao u Ukrajini.

  • Regija

  • 24. Apr. 2022  24. Apr. 2022

  • 1

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković pozvao je Osnovno i Više državno tužilaštvo u Podgorici da provjere da li u objavi Milutina Mićovića, koji je ove godine dobio i jedno od najvećih nacionalnih priznanja u kulturi, na njegovom Facebook profilu, od 20. aprila 2022. godine, ima bića bilo kojeg krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Kontroverzni dobitnik nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" i brat mitropolita Crkve Srbije Joanikija kritikovao je formiranje manjinske vlade, tvrdeći da će proizvesti konflikt u Crnoj Gori – isti kao u Ukrajini.

I Mićovićev brat, mitropolit crnogorskoprimorski Crkve Srbije Joanikije je nedavno kazao da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina“.

Zeković je u prijavi posebno ukazao na krivično djelo izazivanje panike i nereda po članu 398 Krivičnog zakonika Crne Gore kao i na član 370 – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i napomenuo da je društvena mreža Facebook prepoznata kao sredstvo javnog obavještavanja.

Mićovićeva objava je uznemirila javnost, izazvala uznemirenje i osjećaj nesigurnosti jačeg intenziteta, što potvrđuju brojne reakcije građana na društvenim mrežama i u medijima, ali i oglašavanje uglednih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i političkih partija”, kazao je Zeković za podgoričku Pobjedu.

On je poručio da novi ministar pravde treba da pripremi i predloži Skupštini Crne Gore preciziranje krivičnog djela izazivanje panike i nereda, kako bi se unaprijedila praksa i postupanje nadležnih organa u vezi sa tim, ali i spriječila bilo koja vrsta proizvoljnosti u tumačenju i primjeni koja bi mogla da bude na štetu slobode izražavanja i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...