PROFESOR ZORAN KURELIĆ ANALIZIRA: Iznenađujuća snaga ljevice u Francuskoj; Nije se očekivao debakl Janše…

Macron će nastaviti politiku koju je vodio i do sada prema Evropskoj uniji, ali u Francuskoj će mu biti teško. 

  • Regija

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 1

Profesor Zoran Kurelić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je Robert Golob ostvario jako dobar rezultat, te je lijevi centar potpuno pobijedio.

Naglasio je kako će biti slabija izlaznost na izborima u odnosu na prošle. Građani u različitim dijelovima Francuske ravnomjerno izlaze na izbore, što je dobra vijest.

Jača li francuska desnica?

Kurelić je naglasio kako desnica na ovim izborima ne jača, već naprotiv, smatra da je lijeva politička opcija ojačala.

"Francuzi imaju izbore u mjesecu lipnju, taktiziranjem Mélenchona i ljevice bilo je da što slabije prođe Macron, te da na parlamentarnim izborima za Donji dom, ljevica prođe bolje. Prema tome, nije da desnica jača, bolje će proći Marine Le Pen, nego što je prošla prije pet godina, ali snaga koja je iznenađujuća je snaga ljevice", poručio je profesor Kurelić.

Emmanuel Macron ulazi u svoj drugi mandat. Za Evropsku uniju je to svakako bolja opcija, jer su se evropski čelnici bojali da na čelu Francuske ne bude Marine Le Pen, jer je on prijateljica ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Macron će nastaviti politiku koju je vodio i do sada prema Evropskoj uniji, ali u Francuskoj će mu biti teško. 

U Sloveniji je lijevi centar potpuno pobijedio.

Rezultati iznenađuju, niko nije predviđao debakl Janše.

Na pitanje što donosi dolazak ljevice na vlast, Kurelić je odgovorio kako ne očekuje neke velike promjene u slovenskoj politici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...