PRVI ČOVJEK AMERIČKE VOJSKE: "Ulog je puno veći od same Ukrajine. Ako se Rusija izvuče s..."

"Ono što je ovdje ulog je sigurnost. Sigurnost Europe je najugroženija od kraja Drugog svjetskog rata. Moglo bi se argumentirati da je ulog globalni međunarodni sigurnosni poredak koji je uspostavljen 1945. godine", rekao je Milley.

  • Svijet

  • 26. Apr. 2022  26. Apr. 2022

  • 3

Prvi čovjek američkih oružanih snaga, general Mark Milley je u intervjuu za CNN rekao kako je zbog ruske invazije na Ukrajinu sigurnost Europe u najtežem položaju od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ulog je puno veći od Ukrajine"

"Ulog u ovom ratu je puno veći od Ukrajine", rekao je Milley. 

"Ono što je ovdje ulog je sigurnost. Sigurnost Europe je najugroženija od kraja Drugog svjetskog rata. Moglo bi se argumentirati da je ulog globalni međunarodni sigurnosni poredak koji je uspostavljen 1945. godine", rekao je Milley.

"Međunarodni poredak koji je potrajao 78 godina, koji je spriječio veliki rat. Ono što se provlači kroz cijeli taj koncept je ideja da velike nacije neće provoditi agresivne vojne akcije protiv manjih nacija, a upravo to se ovdje dogodilo. Rusija provodi agresivnu vojnu akciju protiv manje nacije", rekao je Milley.

"Ako se Rusija izvuče s agresijom na Ukrajinu, a da pritom ne plati cijenu, onda se možemo pozdraviti s međunarodnim poretkom", rekao je Milley.

"Ako se to dogodi, onda idemo u smjeru drastično povećane nestabilnosti", rekao je prvi čovjek američkih oružanih snaga pa dodao: "Sad je vrijeme i prilika da zaustavimo agresiju i vratimo mir i sigurnost europskom kontinentu."

"Želimo vidjeti slobodnu Ukrajinu i oslabljenu Rusiju"

Milley je rekao kako politika vlada koje podupiru Ukrajinu uključuje viziju slobodne i neovisne Ukrajine te "oslabljene Rusije". 

"Na kraju dana, ono što želimo vidjeti, a to je ujedno i politika svih savezničkih vlada, slobodna je i neovisna Ukrajina, s nedirnutim teritorijem i vladom koja je opstala. Mislim da će to uključivati i oslabljenu Rusiju", rekao je Milley. 

"Jedinstvo Zapada i NATO-a i jedinstvo cijelog svijeta nikad nije bilo jače. To je smjer u kojem idemo", zaključio je Milley.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...