KRATKI RAPORT SA SJEDNICE DOMA NARODA: Bećirović poručio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona udaljava BiH od EU

Denis Bećirović, delegat SDP-a, je rekao da je protiv hitnog postupka, jer je ovo, kako navodi, antievropski prijedlog i jer nema nikakve veze sa evropskim principima.

  • Politika

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 1

Počela je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a prisustvuju joj i delegati iz Kluba Bošnjaka.

Bariša Čolak, HDZ-ov izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, objasnio je na početku sjednice detalje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

“Nismo mogli obuhvatiti implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i dr. jer nema vremena za izmjene Ustava”, kazao je.

Denis Bećirović, delegat SDP-a, je rekao da je protiv hitnog postupka, jer je ovo, kako navodi, antievropski prijedlog i jer nema nikakve veze sa evropskim principima.

“Ovakav prijedlog udaljava sve ljude u BiH od Evropske unije”, istaknuo je.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara se uključila, rekavši da ne zna postoji li žurnije pitanje od pitanja Izbornog zakona.

“Nudili smo inicijative, nudili prijedloge… Došlo je krajnje vrijeme da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu”, rekla je Bradara.

Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata je rekao:

“Doveli ste nas situaciju da ovo prelamamo preko koljena. Ovo pitanje je vrlo ozbiljno, ne samo s aspekta hrvatskog naroda, a za to ste odgovorni vas dvojica najviše jer niste bili u stanju da se dogovorite”, rekao je Miletić. Dodao je da se nadao da će Interrsorna grupa uraditi svoj posao.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, je rekao da su išli sa hitnom procedurom kad im je Središnja izborna komisija kazala kako će na nekoj narednoj sjednici donijeti odluku i proglastiti izborni proces otvoren kao takav.

“Mogli smo mi na današnjoj sjednici predložiti dvije izborne jedinice u Federaciji BiH, time razoružati ove međunarodne, jer bi to značilo građanski koncept, ali smo prihvatili da bi Bošnjacima značilo nešto drugo i to smo u startu pregovora odbacili”, rekao je Čović.

Pojasnio je zašto danas hitna sjednica.

“Našli smo najjednostavniju formu kako bi se izbori proveli. Hitna sjednica je da razgovaramo danas jer bojim se da za par mjeseci nećemo imati djelovanja Parlamentarne skupštine BiH, ni mogućnosti da promijenimo nešto u izbornom zakonodavstvu, a onda ćemo imati dosta političkih problema”, rekao je Čović.

Podsjetimo, sjednica je zakazana ponovo za danas, jer jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma i jer su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...