OGLASILI SE IZ NiP-a O PREDMETU "DOBROVOLJAČKA": "S kojim ciljem Tužilaštvo BiH pobija odluku Tužilaštva u Hagu"

"(...) ali i vlastitu odluku od prije deset godina?! Ovo doživljavamo kao atak ne samo na pojedince, već i na cjelokupnu istinu o agresiji i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine."

  • Politika

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 10

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zvanično potvrdilo da je podignuta optužnica protiv političkog vrha Republike Bosne i Hercegovine i vojnog vrha Armije RBiH i MUP-a RBiH, iz Naroda i Pravde ističu kako je ovo nova montirana optužnica sa ciljem izjednačavanja žrtve i agresora.

„Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja sa podizanjem montiranih optužnica koje imaju za cilj isključivo diskreditaciju političkog i vojnog vrha Republike Bosne i Hercegovine, njene armije i policije koje su časno i hrabro stale u odbranu zemlje i naroda. Nažalost, kroz niz sudskih procesa pokazalo se da cilj Tužilaštva BiH nije istina već čista politička manipulacija. Samo nekoliko dana nakon što je propala montirana optužnica protiv heroja odbrane Sarajeva Dragana Vikića, Tužilaštvo BiH podiže novu optužnicu iako je više puta sa različitih instanci potvrđeno da nema osnova za podizanje optužnice“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju odbacilo predmet „Dobrovoljačka“, što je učinilo i samo Tužilaštvo BiH još 2012. Oba tužilaštva su, kroz temeljitu istragu utvrdila da nema osnova za podizanje optužnice. 

„Postavlja se pitanje za čije interese i sa kojim krajnjim ciljem Tužilaštvo BiH pobija odluku Tužilaštva u Hagu, ali i vlastitu odluku od prije deset godina?! Ovo doživljavamo kao atak ne samo na pojedince, već i na cjelokupnu istinu o agresiji i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Izjednačavanje agresora i žrtve i to u vrijeme najvećih ataka na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine praćeni stalnim upadima lidera susjednih zemalja u BiH i nemuštih reakcije međunarodne zajednice“, dodaju iz Naroda i Pravde. 

Pred nama kao društvu je zadatak da još jednom istrajemo, a ovaj put zadatak je istrajati u odbrani istine i razotkrivanju montirane optužnice, poručuju iz Naroda i pravde.

„Naša obaveza kao društva je ne samo da pomognemo optuženicima, već da pomognemo da se sudski utvrdi neosporna istina. Mi se istine ne bojimo, znamo šta je ovaj grad proživio tokom višemjesečne opsade kao što znamo da niko od snajperista koji su mjesecima ubijali Sarajlije nikada nije odgovarao iako su nedavno objavljeni i videosnimci na kojima se jasno vidi ko puca po sarajevskim civilima. Kao što se nismo sustezali da pomognemo našim drugim herojima da odbrane sebe, svoje ime i časnu borbu, nećemo se sustezati ni ovaj put. To je naša obaveza i možemo ponosno poručiti da tu obavezu nećemo iznevjeriti niti ćemo heroje odbrane grada ostaviti na cjedilu“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...