AMAL CLOONEY, ADVOKATICA I BORAC ZA LJUDSKA PRAVA: "Ukrajina je danas klaonica usred Evrope.."

Pozvala je zemlje da podnesu tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde i Evropskom sudu za ljudska prava u znak podrške Ukrajini.

  • Šareni svijet

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 0

Amal Clooney, poznata advokatica i borac za ljudska prava, izjavila je da je Ukrajina zbog rata koji je pokrenula Rusija postala "klaonica usred Evrope".

Na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a, Francuske i Albanije, održana je neformalna sjednica poznata kao "arria formula" na kojoj se razgovaralo o zločinima počinjenim u Ukrajini.

Amal Clooney, koja je pozvana na sjednicu, rekla je u govoru da je počastvovana i smatra da je dužnost pomoći ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu koji se bori za svoju slobodu.

"Ukrajina je danas klaonica usred Evrope", poručila je Clooney.

Istakla je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid.

"Kako smo došli do ove tačke? Ovdje smo jer smo toliko dugo ignorisali pravdu. Gledali smo masovna kršenja ljudskih prava, mučenja i silovanja u Darfuru, Mijanmaru i Jemenu veoma dugo. Počinioci su počinili te zločine vjerujući da neće platiti cijenu. I bili su u pravu", kazala je Clooney. 

Poručila je da je masakr u Buči u Ukrajini, podsjetio na masakre u Siriji.

Clooney je izjavila da je ruski general, poznat kao "kasapin", "ubijao nevine ljude" u Mariupolju nakon Halepa.

Pozvala je zemlje da podnesu tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde i Evropskom sudu za ljudska prava u znak podrške Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...