VOLODIMIR ZELENSKI OTKRIO MAGAZINU TIME: Rusi ga zamalo likvidirali u prvim satima invazije

Ispričao je kako su prvog dana ruske vojne snage pokušavale zauzeti četvrt u kojoj se nalazi sjedište vlade. Vrh ukrajinske vojske izvijestio je Zelenskog da su se ruski vojnici padobranima spustili u Kijev kako bi zarobili njega i njegovu porodicu.

  • Svijet

  • 29. Apr. 2022  29. Apr. 2022

  • 1

U velikom intervjuu za američki časopis Time ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ispričao je kako su ga ruske snage u prvim satima invazije zamalo ubile ili zarobile, prenosi Guardian.

Ispričao je kako su prvog dana ruske vojne snage pokušavale zauzeti četvrt u kojoj se nalazi sjedište vlade. Vrh ukrajinske vojske izvijestio je Zelenskog da su se ruski vojnici padobranima spustili u Kijev kako bi zarobili njega i njegovu porodicu.

"Takve stvari ranije smo viđali samo u filmovima", rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika.

Kada je započelo bombardiranje, on i njegova supruga Olena Zelenska probudili su djecu kako bi se pripremili za bijeg. Par ima kćer (17) i sina (9).

"Probudili smo ih, bilo je jako glasno. Posvuda su odjekivale eksplozije", prisjetio se.

Čula se pucnjava u blizini kompleksa ukrajinske vlade. Zaštitari su donijeli pancirke i jurišne puške za Zelenskog i njegovih desetak pomoćnika. Jedan od rijetkih koji je znao koristiti oružje bio je savjetnik Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Bila je totalna ludnica, svi smo dobili automatsko oružje", rekao je Arestovič.

Ruske trupe dvaput su pokušale upasti u vladine zgrade dok je porodica Zelenskog još bila unutra, prenosi Time.

Sljedeće noći, nakon što je odbio ponudu da bude u sigurnijem okruženju, uključujući evakuaciju uz pomoć američkih i britanskih snaga kako bi uspostavio vladu u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i snimio poruku ohrabrenja za ukrajinske građane.

Zelenski je za Time ispričao da je baš u tom trenutku postao svjestan svoje uloge u ratu.

"Shvatite da oni to gledaju. Ti si simbol. Moraš se ponašati onako kako se ponašaju šefovi države", izjavio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...