OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI U DONJEM VAKUFU: Miodrag Đurkić optužen za progon nesrpskog stanovištva

On se tereti za progon i nezakonita lišenja slobode i protivzakonita zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekata SJB Donji Vakuf, „Đuđine kuće“ i TO Magacina odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta Vrbasprometa, a zatim mučenja, zlostavljanja...

  • Vijesti

  • 29. Apr. 2022  29. Apr. 2022

  • 0

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, rođenog 1966. godine u Bugojnu, državljanina BiH i Republike Srbije, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti na području Donjeg Vakufa.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 21.6.1992. godine pa do kraja septembra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva opštine Donji Vakuf, kao kriminalistički i KDZ tehničar u SJB Donji Vakuf, a od 01.7. do 23.9.1992. godine i upravnik zatočeničkog objekta Vrbaspromet, koji je bio pod nadležnošću SJB Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva opštine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršeći pravila međunarodnog prava, čineći to protivzakonitim zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima preduzetim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

On se tereti za progon i nezakonita lišenja slobode i protivzakonita zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekata SJB Donji Vakuf, „Đuđine kuće“ i TO Magacina odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta Vrbasprometa, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja od kojih posljedica je dvoje civila preminulo, a četiri zatočenika su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, saslušanjem vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...