"UOZBILJIMO SE, VLADIMIR PUTIN, HITLER NAŠEG DOBA, UOPĆE NE BLEFIRA": Treći svjetski rat je realna mogućnost koja nema veze sa širenjem NATO-a

Pravi motiv rata je ideja velike Rusije, stara stoljećima pod nazivom "ruski svijet".

  • Svijet

  • 01. Maj 2022  01. Maj 2022

  • 3

Ako se Zapad nastavi dalje miješati u sukob u Ukrajini, naš će udarac biti munjevit. Tako je u srijedu govorio Hitler našeg doba Vladimir Vladimirovič Putler. "Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada niko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristit ćemo ih ako treba. I želim da to svi znaju", rekao je Putin, misleći i na vojnu pomoć koju Zapad pruža Ukrajini.

Piše: Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju

Ovo je zapravo eksplicitna prijetnja trećim svjetskim ratom ako se Putlera ne pusti da na miru zaokruži svoj zločinački velikoruski plan. I onda, u stilu srpskih medija koji su na prvi dan agresije Rusije na Ukrajinu napisali "Ukrajina napala Rusiju", poentirao da je zapravo Zapad "gurnuo Ukrajinu u rat". Kao da ga Milanović savjetuje.

Miloševićev mikronivo

Iskreno žalosti da ne samo u svijetu, već i mnogi u Hrvatskoj, nasjedaju na Putinovu propagandu kako je za njegovo zločinačko ponašanje krivnja na Zapadu, širenje NATO-a. Ne, pravi motiv je ideja velike Rusije, stara stoljećima pod nazivom "ruski svijet", zbog kojeg je spreman na globalni sukob. Putin ne blefira. Tako su mislili i za Miloševića na balkanskom mikronivou, međutim danas je jasno da su ideje velike Srbije i "srpskog sveta" samo plagijat njihove ruske braće.

Kada (iznova) spominjem ideju "ruskog svijeta" kao srž Putinova imperijalizma, a ne širenje NATO-a, podsjećam da je Putin još 2007. godine u Münchenu u svom govoru najavio taj svoj zločinački projekt i izričito odbacio mogućnost saradnje Rusije u integracijama prema načelima međunarodnog prava i poštovanja međusobnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta između Rusije i Zapada. Niko ga tada nije ozbiljno shvaćao, a još manje znao što je ideologija "ruskog svijeta". Naprotiv, njemačka politika cijelo vrijeme je, zbog neznanja ili korupcije njenih čelnika, išla naruku Rusiji.

Što je to "ruski svijet" koji je Putler najavio još 2007. u Njemačkoj? Ukratko, geopolitički sistem koji je suprotstavljen Evropi i Zapadu u ime programa u kojem se opasno spajaju panruska ideologija, euroazijska mitologija i pravoslavni misticizam.

Putlerova ideologija "ruskog svijeta" temelji se na tri štaba.

Prvi, postojanju jedinstvene etničke, jezične i vjerske identitetske zajednice i civilizacije kojom dominira nacionalistički politički primat Moskve, zajednice koja uključuje i tzv. sunarodnjake. To su svi slavenski narodi koji govore ruski ili zemlje koje imaju manjine koje govore ruski. Dakle, i Ukrajinci, Bjelorusi, Armenci, Latvijci i Estonci, Finci, Gruzijci, Moldavci..., koji, a ne samo Ukrajinci, ne smiju biti priznati kao suvereni narodi i države. Putinove riječi na početku invazije na Ukrajinu, barem za mene, nisu bile nikakvo iznenađenje: Ukrajinci nisu narod i nisu država, nemaju pravo postojati osim pod ruskom čizmom. Dakle, NATO je samo izgovor.

Sinergija trona i oltara

Drugi štab je Ruska pravoslavna crkva, uzdizanje pravoslavne vjere i Moskve kao sjedišta globalnoga kršćanstva, kao Treći Rim, te prezir prema zapadnom kršćanstvu u kojem pravoslavlje katoličko-protestantskom nauku o centru ljudske osobe i njenu dostojanstvu suprotstavlja svoj kolektivistički misticizam tipičan za azijske kulture. U izazovu sukoba vrijednosti i vjerske i kulturne tradicije Zapada, posebno Evrope, Putin u Pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Kirilu nalazi instrumentalnog saveznika političke moći Kremlja. To je sinergija trona i oltara, a pravoslavci svi i svuda, jedini pravi kršćani.

Konačno, treći štab ove vrlo opasne ideologije "ruskog svijeta" čini mnoštvo ideologa koji su uvijek zagovarali krajnje radikalne pozicije u razradi Putinova euroazijskoga geopolitičkog misticizma u ruskoj kulturnoj panorami. Navest ću samo neke:

Lev Gumiljev (1912. – 1992.), Putinov filozof, prema kojem nacije svoj poticaj crpe iz kozmičkih zraka (da, dobro ste pročitali), a budući da su kozmičke teogenetske zrake zašle nad Evropom, još jedino Rusija ima kozmičku energiju formirati moćnu slavensku državu koja obuhvaća Euroaziju i podvrgava Evropu pročišćujućem poslanju pravoslavlja. Budalasto, ali to je u Putinovoj glavi.

Od živućih pak ideoloških potki "ruskog svijeta", to su dvije ključne Putinove uzdanice, politolog Sergej Karaganov i sumanuti ezoterik Aleksandar Dugin, kojeg neki na Zapadu nazivaju filozofom i dive mu se.

Karaganov tvrdi da je žalosni raspad Sovjetskog Saveza ostavio čitave narode bez osjećaja nacionalnosti, koji se nisu u mogućnosti afirmirati kao suverene države, jer političkim elitama tih naroda nedostaju povijesni vrijednosni elementi koji bi ih, za razliku od Rusa, novih Arijevaca, trebale karakterizirati. Iz toga, prema Karaganovu, proizlazi misija Rusije da uspostavi Euroazijsku uniju, sposobnu usmjeravati i koordinirati opće dobro ovih naroda.

Rat civilizacija

Konačno, tu je i živopisni Aleksandar Dugin, koji je nedavno u intervjuu za talijanske medije invaziju na Ukrajinu opisao ovim riječima: "Nije to samo pitanje denacifikacije zemlje i zaštite Donbasa, to je bitka protiv Zapada, odnosno Antikrista." Dakle, huntingtonovski "rat civilizacija" na evropskom tlu u Putlerovoj izvedbi.

Stoga, uozbiljimo se. Putin ne blefira, neće stati sam od sebe. Jer i kada je Hitler izbacio pojam "Lebensraum" (životni prostor), niko ga nije ozbiljno shvaćao, a znači isto što i "ruski svijet" – nacizam za 21. stoljeće "poljepšan" nuklearnim arsenalom!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...