ALEKSANDRA PANDUREVIĆ NE VJERUJE DODIKOVIM INSTITUCIJAMA: "U istragu o požaru u IRB-u da budu uključeni nezavisni eksperti iz regiona"

U medijima su se, kaže ona, mogle pročitati informacije da su u toku još neke istrage oko sumnjivih plasmana kredita i zloupotrebe sredstava IRB-a.

  • Politika

  • 02. Maj 2022  02. Maj 2022

  • 0

''Požar u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ neodoljivo podsjeća na onaj u Osnovnom sudu u Banja Luci kada su 2010. godine izgorili materijalni dokazi. Zato očekujemo da u istragu budu uključeni nezavisni eksperti iz regiona kako bi van svake sumnje znali da li je on podmetnut ili nije'', izjavila je Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

U medijima su se, kaže ona, mogle pročitati informacije da su u toku još neke istrage oko sumnjivih plasmana kredita i zloupotrebe sredstava IRB-a.

''Požar je uništio dokaze i zato ima mjesta sumnji da je on namjerno izazvan. Skenirani dokumenti na koje se poziva direktor IRB-a Dražen Vrhovac nisu dokaz na sudu. Dokaz na sudu su original dokumenti ili ovjerene kopije. Ovim požarom, pepeo i dim su jedini dokazi. Sumnje o stotinama miliona KM koje su nezakonito utrošene su postale nedokazive'', istakla je Pandurevićeva.

Zato je važno, insistira ona, da istraga i njeni rezultati ne ostave prostor daljim sumnjama.

''Sve kredite je plasirao režim koji kontroliše i istražne organe. Ako je zaista požar nesrećan slučaj, onda je njihov interes da otklone sumnje i da prihvate naš zahtjev da u istragu budu uključeni i nezavisni vještaci iz regiona'', podvukla je Pandurevićeva.

Ona podsjeća da su u vezi sa plasmanima IRB-a podignute dvije optužnice u slučaju ''Bobar banke'' i u slučaju bivšeg premijera Vlade Republike Srpske Aleksandra DŽombića.

''Ta sredstva su kap u moru spram nekih drugih prijava koje su podnijete, poput one o zloupotrebi 100 miliona KM Evropske investicione banke. Zato insistiramo da se zna da li je požar rezultat piromana koji je uklanjao dokaze ili je zaista splet nesrećnih okolnosti'', poručila je Aleksandra Pandurević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...