PROCURIO SNIMAK MOĆNOG AMERIČKOG ORUŽJA: Pogledajte kako najnovija američka pametna bomba za nekoliko sekundi uništava brod...

Objavljeni video prikazuje modificiranu municiju za izravni napad GBU-31/B (JDAM) tokom nedavne eksperimentalne demonstracije. Ova vođena bomba se razvija kao dio programa pod nazivom Quicksink.

  • HiTec

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 0

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je video u kojem je prikazana njihova najnovija pametna protubrodska bomba kako pogađa brod na moru. Pogođeni brod nakon snažne eksplozije ostaje prepolovljen i tone u manje od jedne minute.

Objavljeni video prikazuje modificiranu municiju za izravni napad GBU-31/B (JDAM) tokom nedavne eksperimentalne demonstracije. Ova vođena bomba se razvija kao dio programa pod nazivom Quicksink.

Istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL), koji upravlja programom Quicksink, rekao je za The War Zone samo da je pogođeno plovilo bilo stari teretni brod.

Nakon što Quicksink pogađa taj stari teretni brod, on se od udara podiže iz vode te je vidljivo i pucanje njegove kobilice u nastaloj eksploziji. Brod je nakon toga vrlo brzo potonuo.

AFRL i 96. testno krilo poduzeli su mjere opreza kako bi ispunili zahtjeve zaštite okoliša u skladu s praksama potonuća brodova američke mornarice i ekološkim praksama države Floride, rekli su iz AFRL-a za The War Zone.

Učinak tog novog oružja, podsjeća na to kako izgleda kada je brod pogođen teškim torpedom, poput Mk 48 američke proizvodnje.

Quicksink streljivo je modificirani GBU-31/B koji kombinira svoj postojeći paket za navođenje inercijskog navigacijskog sistema potpomognutog GPS-om (INS) u repu, s novim tragačem postavljenim na nosu. Ovaj pomorski tragač za sve vremenske prilike, koji čini se da uključuje barem RF/radarski tragač, omogućuje oružju da traži i zatim nacilja svoju metu u završnoj fazi leta.

Ta se bomba se prvo upućuje na opći cilj preko platforme za lansiranje ili senzora izvan broda. Niže priložen računalno generirani video prikazuje potpuni zamišljeni profil napada koji koristi ovo oružje.

Važno je napomenuti da ciljni brod u ovom nedavnom testu očito nije bio izgrađen u skladu s pomorskim standardima i nije jasno bi li streljivo moglo postići slične učinke pri udaru u stvarni mornarički brod. Budući da tipični JDAM ima maksimalni učinkovit domet od samo oko 24 kilometra, također je vjerovatno da će Quicksink oružje biti upotrijebljeno protiv lakše branjenih ciljeva ili u područjima gdje je protuzračna odbrana već bila neutralizirana, s obzirom na to koliko bi platforma za lansiranje morala biti blizu cilja, pišeThe War Zone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...