NAPETO NA ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila novi balistički projektil prema Japanskom moru, oglasilo se ministarstvo odbrane...

Probno lansiranje u srijedu događa se nekoliko dana prije 10. maja kada će dužnost preuzeti novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol koji je najavio tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji.

  • Svijet

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 0

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala najvjerovatnije balistički projektil prema Japanskom moru, objavio je predstavnik Kabineta ministara Japana, prenosi novinska agencija Kyodo.

Ovu informaciju potvrdili su i iz japanskog ministarstva odbrane kao i iz Obalne straže koja je uputila poseban zahtjev da komercijalni brodovi u zoni Japanskog mora poštuju pojačane mjere sigurnosti i prate informacije.

Obalna straža je također pozvala da se brodovi ni u kojem slučaju ne smiju približiti plutajućim krhotinama rakete ako na njih naiđu.

Ranije je agencija Yonhap, pozivajući se na glavni štab južnokorejske vojske, izvijestila da su vlasti Sjeverne Koreje ispalile neidentificirani projektil prema Japanskom moru. Južnokorejska vojska analizira što se dogodilo i dodaje da bi se moglo raditi o balističkom projektilu.

Pyongyang je od početka godine lansirao više od deset pokusnih projektila, a u martu i interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), prvi put od 2017.

Sjevernokorejski režim je usto najavio da će nastaviti razvijati svoj nuklearni arsenal, zanemarujući pozive Sjedinjenih Država na dijalog.

Probno lansiranje u srijedu događa se nekoliko dana prije 10. maja kada će dužnost preuzeti novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol koji je najavio tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...