PAPA FRANJO PORUČIO RUSKOM PATRIJARHU: "Brate, ne možemo koristiti jezik politike"

Patrijarh Kiril je u martu rekao da je sukob u Ukrajini produžetak sukoba temeljne kulture između šireg ruskog svijeta i zapadnih liberalnih vrijednosti, što je ilustrirano primjerom gay parade.

  • Svijet

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 0

Papa Franjo poručio je u nedavnom razgovoru za italijanske medije čelniku Ruske pravoslavne crkve, patrijarhu Kirilu, da ne postane “Putinov ministrant” na oltaru, poslavši tako oštru poruku vjerskom lideru u Rusiji zbog njegovih stavova o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma”, rekao je Papa italijanskom dnevniku Corriere della Sera u intervjuu objavljenom ove sedmice.

“Prvih 20 minuta čitao mi je, s karticom u ruci, sva opravdanja za rat”, prepričao je vjerski poglavar i dodao:

“Slušao sam i rekao mu: Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike nego Isusov”.

Patrijarh se ne može transformirati u Putinovog ministranta, naglasio je Papa.

On je također rekao da je videopoziv s Kirilom održan 16. marta te da su se i on i patrijarh dogovorili odgoditi planirani sastanak 14. juna u Jeruzalemu.

“Bio bi to naš drugi susret licem u lice, i nema veze s ratom. Ali sada se i on složio: stanimo, to bi mogao biti dvosmislen signal”, pojasnio je Franjo.

Patrijarh Kiril je u martu rekao da je sukob u Ukrajini produžetak sukoba temeljne kulture između šireg ruskog svijeta i zapadnih liberalnih vrijednosti, što je ilustrirano primjerom gay parade.

Stručnjaci kažu da Kirilovi komentari nude važan uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka Ruskom carstvu, u kojem pravoslavna religija igra ključnu ulogu.

Tokom marta je Ruska pravoslavna crkva u Amsterdamu objavila da prekida veze s patrijarhom, pridružujući se sve većem broju svećenika i crkava koji napuštaju Moskvu zbog rata u Ukrajini, prenose Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...