PREDSJEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ: "Vladimir Putin koristi Kosovo da pravda svoje postupke"

„Srbija je osudila ruski agresorski rat u Ukrajini, ali zemlja kandidatkinja, koja između ostalog 100 posto ovisi o ruskom plinu, ne podržava sankcije koje je uveo EU", navodi Handelsblatt i ovaj intervju opisuje kao „razgovor o tome koliko je teško ne dopustiti da vas odvuku ni na jednu stranu", prenosi DW.

  • Regija

  • 04. Maj 2022  

  • 3

Povodom sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom list Handelsblatt je objavio intervju s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i biografsku crticu u kojoj stoji da je po profesiji pravnik i da je 1993. s 23 godine počeo kao radikal, da je 2008. bio jedan od suosnivača Srpske napredne stranke, te da je promijenio poziciju, postao umjereniji i proeuropski orijentiran.

„Srbija je osudila ruski agresorski rat u Ukrajini, ali zemlja kandidatkinja, koja između ostalog 100 posto ovisi o ruskom plinu, ne podržava sankcije koje je uveo EU", navodi Handelsblatt i ovaj intervju opisuje kao „razgovor o tome koliko je teško ne dopustiti da vas odvuku ni na jednu stranu", prenosi DW.

„Malo je stranih političara koji poznaju Vladimira Putina bolje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nitko se s njim nije sastajao tako često“, konstatira ovaj njemački list i tako počinje intervju. Na to Vučić odgovara: „Do sada, 19 puta."

Na pitanje kako danas ocjenjuje Putina i njegove namjere u Ukrajini, Vučić kaže da Putin s njim o tome nije razgovarao, da su se posljednji put vidjeli 25. studenoga prošle godine i da su tada samo „nekoliko minuta" razgovarali o Ukrajini.

Novinari Handelsblatta su pokušali doznati razumije li predsjednik Srbije zašto Putin sada ovako postupa, raskidajući odnose s većinom europskih zemalja. „Slušam i čitam što kaže. On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati“, rekao je Vučić.

„Koje točke razumijete u Putinovoj argumentaciji? Kritiku širenja NATO-a na istok?", glasilo je pitanje na koje Vučić odgovara da „Putin jasno spominje širenje NATO-a na istok“ i potom ističe: „Bez obzira na to: Srbija i ja osuđujemo kršenje međunarodnog prava i rat u Ukrajini.“

„Srbija se nije pridružila sankcijama Rusiji. Vama predbacuju slanje mješovitih signala Moskvi. Zar ruski rat ne prisiljava svakoga da odabere stranu?", pitao je Handelsblatt.

„Osjećam se obaveznim da podržavam međunarodno pravo. Srbija je to i učinila. Ne zaboravite: nas je 1999. napao NATO, protivno međunarodnom pravu i bez mandata UN-a, i mnogo smo propatili. To je jedan od razloga zbog kojih je Srbija podržala dvije rezolucije UN-a i osudila rat u Ukrajini“, rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...