KABLOVSKI OPERATERI PISALI PARLAMENTARCIMA: “Zaustavite monopol Telemacha”

Šest kablovskih operatera uputilo pismo zastupnicima Parlamenta BiH u kome traže efikasan rad Konkurencijskog vijeća BiH

  • Društvo

  • 13. Nov. 2015  13. Nov. 2015

  • 4

Zastupnici Parlamentarne skupštine BiH prije nekoliko dana dobili su pismo šest kablovskih operatera koji traže da parlamentarci svojim autoritetom osiguraju provođenje zakona i dokinu višegodišnji tržišni monopol Telemacha.

Riječ je o već poznatom i presuđenom slučaju SportKlub, čiji je vlasnik ranije platio kaznu i već je davno morao provesti nalog Konkurencijekog vijeća BiH.

Naime, Telemach grupa je kupila pravo prenosa sportskih događaja, te preko lanca fiktivnih firmi iz Luksemburga i Kipra otvorila firmu u Rumuniji (IKO MEDIA) koja je vlasnik kanala SportKlub.

Njihova namjera je vrlo jednostavna. Kupili su prava za televizijsko emitiranje SportKlub kanala na teritoriji BiH, a ista su im prodata sa ciljem da to prodaju svim zainteresovanim operatorima u državi. Kako je IKO MEDIA u njihovom (Telemachovom) vlasništvu, oni su taj kanal uzeli za sebe, a BH Telekomu, Telekomu Srpske (m:tel), HT Mostaru (Eronet) i svim kablovskim operaterima u BiH jednostavno te kanale nisu htjeli prodati, nego su ih iskoristili kao oružje da prisile korisnike u BiH da uzmu usluge Telemacha ili od drugih firmi u

BiH, koje su u Telemachovom vlasništvu. A takvo ponašenje IKO MEDIA na tržištu je strogo zabranjeno, jer se radi o iskorištavanju monopolskog položaja što je strogo zabranjeno i kažnjivo ne samo u BiH nego i u svim državama Evrope.

Asocijacija kablovskih operatera u BiH (AKOP) je zajedno sa dominantnim operaterima (BH Telekom, Telekom Srpske i HT Mostar) u BiH prijavila to nezakonito djelovanje IKO MEDIA d.o.o. iz Rumunije. Konkurencijsko vijeće BiH je 2013. godine donijelo rješenje kojim je utvrdilo da IKO MEDIA iskorištava monopolski položaj u BiH, te ga kaznilo sa 100.000 KM i naložilo mu da mora svim zainteresovanim operatorima u BiH dati kanale SportKlub pod jednakim i nediskriminatornim uslovima. Rješenje je bilo izvršno već u januaru 2014. godine. Danas, gotovo tri godine poslije, operateri i dalje nemaju SportKlub, rješenje nije izvršeno, a Telemach i firme u njegovom vlasništvu nezakonito su za te tri godine dobile desetine miliona maraka.

Iako je rješenje bilo izvršno 2013. godine, Sud BiH je u septembru 2015. godine potvrdio to rješenje Konkurencijskog vijeća BiH. Znači, još jednom je nesporno dokazano da su kršili zakone BiH i opet se ništa nije dogodilo ni nakon te presude.

Kablovski operateri (AKOP) i sva tri telekoma su Konkurencijskom vijeću BiH uložili novu prijavu tražeći da konačno napravi kraj tom bezakonju.

Grupa kablovskih operatera potpuno je uvjerena da će Konukrencijsko vijeće i u ponovljenomn slučaju presuditi jednako kao i ranije, no strahuju da se presuda

Konkurecijskog vijeća neće usvojiti zbog čisto proceduralnih razloga. Naime, Konkurencijsko vijeće broji šest članova, a za odluku je potrebno osigurati podršku barem jednog člana Konkurencijskog vijeća iz sva tri konstitutivna naroda. Dovoljno je dakle da jedan član Konkurencijskog vijeća ne dođe na sjednicu a da drugi član iz istog naroda glasa protiv i da odluka ne bude usvojena.

Tako je svojevremeno ostao nekažnjen monopolski položaj Konzuma nastao spajanjem s Mercatorom. Pripremljena je osuđujuća odluka, no hrvatski dvojac Stipe Pranjić i Gordan Raspudić glasao je protiv. Odluka je blokirana a monopol Konzuma ostao je nekažnjen.

Kablovski operateri strahuju da bi se i u ponovljenom vijećanju o SportKlubu mogao ponoviti identičan scenarij s identičnim akterima. Strahuju zbog činjenice da je Telemach u međuvremenu kupio tuzlansku firmu BHB Cabel u vlasništvu Drage Jurića, koji je inače dugogodišnji prijatelj Stipe Pranjića, člana Konkurencijskog vijeća.

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...