NENAD ČANAK PRAVO U METU: "Vojska Srbije postaje oružana sila Srpske pravoslavne crkve" (VIDEO)

- Otkud Vojsci u sekularnoj državi krsna Slava? Znate li šta to znači??? Vojska Srbije postaje oružana sila Crkve Srbije, da građani Srbije prestaju da postoje i prevode se u stado Srbija (koje pastiri posle šišaju i kolju), i ovakav, iskvareni Ustav Srbije prestaje da važi, napisao je Čanak.

  • Regija

  • 07. Maj 2022  

  • 5

Jedan od vodećih opozicionih političara u Srbiji i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak svakodnevno oštro kritizira događaje i političke pojave u Srbiji, prenosi Faktor.

Tako se u posljednjoj kritici objavljenoj na Twitteru osvrnuo na krsne slave Vojske Srbije.

- Otkud Vojsci u sekularnoj državi krsna Slava? Znate li šta to znači??? Vojska Srbije postaje oružana sila Crkve Srbije, da građani Srbije prestaju da postoje i prevode se u stado Srbija (koje pastiri posle šišaju i kolju), i ovakav, iskvareni Ustav Srbije prestaje da važi. Više ničiji život, imovina, sloboda, jezik, historija, materica, misao ... nisu bezbjedni. Morem krvi su plaćene slobode kojih se sada tako olako odriče u ovoj zemlji ... Preci vas se već stide a djeca će vas proklinjati sa nekog drugog kontinenta za ovo što radite. Ja rekao - napisao je Čanak.

Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije Sveti velikomučenik Georgije - Đurđevdan obilježena je jučer u kasarni Banjica 2 u Beogradu. U kapeli u kasarni Banjica 2 liturgiju je služio patrijarh Porfirije.

Nije nepoznanica da vojske u svijetu, među kojima su i Oružane snage BiH njeguju slobodno ispovijedanje vjere kroz vjerske službe. Vjerske aktivnosti i slobode u skladu sa specifičnostima svake vjere sastavni su dio zakona o vojskama.

Međutim, krsne slave, a što je kritizirao Čanak su nešto posve drugo. Osim Vojske Srbije, krsnu slavu obilježava još jedino 3. pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju ukinute vojske bh. entiteta RS-a. Njihova krsna slava je 28. juni, Vidovdan, i svake godine popovi SPC-a služe liturgije.

Čankova kritika da Vojska Srbije postaje oružana sila SPC-a je nešto što su nažalost tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu itekako na svojoj koži iskusili prvenstveno Bošnjaci. Ustvari, ona ne postaje oružana sila SPC-a, ona je to uvijek bila jer je sve zločine upravo Crkva aminovala i ideološki stajala iza zločinaca.

Osim patrijarha Pavla i Amfilohija, koji su blagosiljali ratne zločince, najistaknutiji je bio vladika Kačavenda. On je, podsjetimo, samo dan nakon pada Srebrenice, dok su pripadnici srpske vojske činili genocid, u tom gradu slavio krsnu slavu Petrovdan, uz želje da se "oslobode i ostali srpski krajevi".

Otac Gavrilo, starješina manastira Privina Glava, blagosiljao je Škorpione koji su odlazili na zadatke zvjetskog ubijanja Bošnjaka riječima:

- Braćo, Turci se povampiriše. Hoće srpske svetinje. Daj vjernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...