KOALICIJA DRŽAVA OSUDILA KLJUJIĆEVU IZJAVU: Pravo na slobodu vjere mora biti garantirano svima

Jasne poruke osude uputili su i lideri stranaka, članica Koalicije Država.

  • Vijesti

  • 07. Maj 2022  

  • 5

Velike reakcije javnosti i dijela političkih stranaka u BiH izazvala je izjava Stjepana Kljujića, kojom je uvrijedio ministricu koja nosi hidžab. Ovim povodom su reagirali iz Vlade Kantona Sarajevo. Premijer Forto, koji je i lider Naše stranke je poručio Kljujiću da se treba stiditi. Reagirali su i iz SDP-a Kantona Sarajevo.

Jasne poruke osude uputili su i lideri stranaka, članica Koalicije Država.

Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, koji je i član Svjetskog foruma parlamentaraca za slobodu vjere i uvjerenja je kazao:

“Kad god se u našoj zemlji dirne u pravo bilo kojeg pojedinca na slobodu vjere, moramo biti protiv toga i takve pojave osuditi i spriječiti, jer to udara na same temelje Bosne i Hercegovine. Pravo na slobodu vjere i uvjerenja je jedno od osnovnih ljudskih prava, zagarantiranih poveljama Ujedinjenih naroda i Evropske unije i to su vrijednosti na kojima i naša država mora ustrajati. Ovo pravo je također potvrđeno našim zakonima u BiH. Kao član Globalnog foruma parlamentaraca za slobodu vjere i uvjerenja znam koliko je ovo pitanje važno i koliko ga sve razvijene zemlje svijeta visoko tretiraju i osiguravaju. Stjepan Kljujić ima svoje zasluge za borbu za BiH i to treba poštovati, ali ovaj komentar o ministrici koja nosi hidžab je za svaku osudu. Nadam se da će to shvatiti, izviniti se i tako skinuti sa sebe ovu mrlju. O sposobnostima za ovu poziciju i rezultatima rada ministrice za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo moglo bi se i trebalo dosta polemisati kako bi se ta oblast unaprijedila, ali, njeno pravo da javno i ponosno nosi hidžab, uvijek ću štititi i oko toga nema rasprava.”

Također, na svome FB profilu oglasio se i predsjednik novoformirane stranke Zeleni BiH Adis Arapović,.

“Izražavam najoštriju osudu ružnih, šovinističkih i mizoginih stavova koje je Stjepan Kljujić uputio ministrici Naidi Hota - Muminović, kao i degutantnog korištenja stanja osoba s invaliditetom kao nečije karakterne osobine. Ničiji vanjski izgled ne može biti osnov za ocjenu njegovih ili njenih kompetencija, znanja, vještina ili namjera. Ničije fizičke ili psihičke slabosti ne smiju se koristiti kao epitet za nekoga ko zaslužuje kritiku. Ovo društvo mora pobijediti primitivizam, prostotu i papanluk koji imaju sve više prostora u našim životima, javnom govoru i međusobnom ophođenju. Plemenitost, čestitost, korisnost za zajednicu i druge ljudske vrline moraju nadvladati šund i rijaliti nekulturu. Većina svoju veličinu dokazuje brigom za manjine.”

Inače, Koalicija Država je i u svome manifestu pitanje slobode vjere i uvjerenja navela kao jedno od prava koja se moraju svima u BiH u potpunosti garantirati i zaštititi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...