MILORAD DODIK OPET PISAO UN-u: SDA nazvao "islamističkom i pod uticajem stranaca", smetaju mu vozila EUFOR-a, pravda se da nije separatista...

U dokumentu se ističe da, uprkos prijetećoj retorici pojedinih sarajevskih političara, lideri RS i Srba dosljedno i kategorički odbijaju svako pribjegavanje nasilju.

  • Politika

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 22

"Svako ko razumije situaciju u Bosni i Hercegovini zna da, uprkos nekim tvrdnjama da je Bosna i Hercegovina na ivici rata, u stvarnosti nema opasnosti od takve katastrofe", ističe se u drugom dijelu Izvještaja Vlade Republike Srpske, kojeg je potpisao premijer Radovan Višković, iz Dodikovog SNSD-a.

Ukazuje se da je u toku orkestrirana kampanja za povećanje stranih investicija.

U 27. izvještaju Vlade, upućenom Vijeću sigurnosti UN-a, navodi se da RS čvrsto vjeruje da je Bosna i Hercegovina u stanju da prevaziđe trenutne izazove intenziviranjem političkog dijaloga između domaćih strana, usmjeren na pronalaženje rješenja u interesu svih konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

U dokumentu se ističe da, uprkos prijetećoj retorici pojedinih sarajevskih političara, lideri RS i Srba dosledno i kategorički odbijaju svako pribjegavanje nasilju.

Vlada naglašava čvrstu posvećenost miru i da je, ističu, RS posvećena očuvanju Ustava BiH, kao i nema plan za secesiju u bilo kojem obliku.

"Nijedan zakon koji RS razmatra ni na koji način ne ugrožava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. RS dokazuje svoju posvećenost miru u Bosni i Hercegovini i regionu i kroz svoju tihu, ali postojanu saradnju na regionalnim sigurnosnim inicijativama", piše u izvještaju.

Navodi se da se RS pokazala kao pouzdan partner članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke sigurnosti i drugih sigurnosnih pitanja, kao i da tijesno sarađuje sa sigurnosnim i obavještajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i u okviru redovne obuke.

O prisustvu EUFOR-a

RS je, ističe se, opredijeljena za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Ustav BiH i insistira na rješavanju unutrašnjih sporova u BiH isključivo miroljubivim dijalogom sa domaćim partnerima.

Naglašava se da strani zvaničnici i diplomate koji poznaju situaciju u BiH, potvrđuju da mir u zemlji nije ugrožen, te se navode izjave zvaničnika EUFOR-a, koji dosledno govore da ne postoji opasnost po mir koji u BiH vlada već 26 godina.

Ukazuje se da Republika Srpska nikada nije izražavala protivljenje prisustvu EUFOR-a u BiH, broju vojnika ili misiji "Altea" u skladu sa mandatom kakav je odobrilo Vijeće sigurnosti UN.

S druge strane, ističe se, zvaničnici iz RS-a izrazili su nedavno zabrinutost zbog nepotrebnog i neprimjerenog kretanja pripadnika i vozila EUFOR-a van baze koje je izazvalo uznemirenost školske djece i ostalih građana RS.

Podsjeća se i da su najupućenije visoke diplomate u BiH potvrdile da nema ozbiljnog rizika po mir.

"U svom februarskom svjedočenju pred Kongresom, američki izaslanik Gabriel Escobar rekao je da situacija nije slična situaciji 1991. godine, te konstatovao da 'ni Hrvatska ni Srbija nisu zainteresovane da vide rat na svojim granicama', i naglasio da 'postoji više mehanizama da se spriječi sukob' i da 'ne vidi da se situacija destabilizuje onako kako to vide neki najdrastičniji analitičari'", podseća se u Izvještaju.

"RS služi samo građanima Srpske"

Vlada naglašava i da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa sigurnosti u BiH i upozorava da bošnjačke stranke u BiH, predvođene, kako se navodi, "islamističkom SDA, sa svojim stranim pomagačima", pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci RS ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod uticajem predsjednika Rusije.

"Ovo je, navodi se, čista fantazija", piše u Izvještaju i ističe da RS i njeno rukovodstvo ne služe ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili, već samo građanima Srpske.

Navodi se, između ostalog, i da Republika Srpska i njeno rukovodstvo jasno isključuju bilo kakvu mogućnost upotrebe nasilja, ne traže nezavisnost, već samo traže da obavljaju određene poslove iz nadležnosti koje su im date Ustavom BiH, u nadi da će izgraditi funkcionalniju i prosperitetniju BiH.

Ističe se i da je, s obzirom na dugogodišnje kulturne veze i prijateljstvo između Rusije i srpskog naroda, razumljivo da se većina građana RS protivi sankcijama protiv Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...