SLOBODAN ŽUPLJANIN BRANI SEBE NAPADAJUĆI VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Schmidt nema ni legalitet, ni legitimitet"

Kako je naglasio, do sada su krivci za stanje u Bosni i Hercegovini bili Srbi, a sada su to postali i Hrvati.

  • Politika

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 1

"Izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN sa pravnog aspekta ne znači ništa, jer dolazi od osobe koja nema ni legalitet ni legitimitet, ali sa stvarnog aspekta znači nastojanje da se i dalje stvara percepcija u javnosti i dijelu međunarodne zajednice da su Srbi i RS jedini krivci za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini", rekao je Srni dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin.

Komentarišući Schmidtove optužbe u izvještaju da vlasti RS rade na potkopavanju Bosne i Hercegovine, njenih nadležnosti i institucija, kao i da podrivaju mir i stabilnost u BiH, Župljanin je naglasio da to nije tačno i da ne može proći, što demantuje i izvještaj Vlade RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ovaj izvještaj Vlade RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a objašnjava stvari i pokušava da kaže da se situacija u BiH ne može posmatrati jednostrano i da nije realno da samo jedna strana bude kriva", navodi Župljanin.

Prema njegovim riječima, RS ne traži ništa, osim onog što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

"Zbog toga je RS najveći i najsigurniji čuvar i Dejtonskom sporazuma i Ustava BiH", rekao je.

Župljanin smatra da Schmidtov izvještaj predstavlja i pokušaj da se dio međunarodne zajednice opere za neuspjeh svoje politike i kada je u pitanju uređenje odnosa između Srbije i Kosova, posebno kada je riječ o sadašnjem stanju u Ukrajini.

"Zbog toga će Schmidtov izvještaj doprinijeti daljem usložnjavanju odnosa i destabilizaciji stanja. Međutim, srpski narod nema drugog izbora nego da istraje i da se i dalje uporno bori, svakodnevno ukazuje svijetu na realne, a ne kako to želi da prikaže jedna strana koja želi da uspostavi potpunu majorizaciju dva druga naroda", naglasio je Župljanin.

Kako je naglasio, do sada su krivci za stanje u Bosni i Hercegovini bili Srbi, a sada su to postali i Hrvati.

"Naravno da to nije tačno i da će to jednog dana morati da se zadaje u okvire poštovanja onog što se zove međunarodno pravo", naglasio je Župljanin.

Christian Schmidt, kojeg RS ne priznaje kao visokog predstavnika, ponovo se u izvještaju Vijeću sigurnosti UN obrušio na RS, navodeći da njene "vlasti rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija", a u negativnom kontekstu je pominjao i proslavu Dana Republike.

Vijeće sigurnosti UN razmatrat će na sjednici 11. maja situaciju u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...