RADNO PRIJEPODNE U HAGU: Hašim Tači se izjasnio o krivnji za zločine po novim optužnicama

U prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak po novim optužnicama objavljenim prošle nedjelje, Tači je rekao da ne razumije za šta ga Tužilaštvo tereti, jer mu to iz podnijetih dokumenata nije jasno.

  • Regija

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 2

Hašim Tači izjasnio se da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret novim optužnicama koje je podnio specijalni tužilac Jack Smith.

U prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak po novim optužnicama objavljenim prošle nedjelje, Tači je rekao da ne razumije za šta ga Tužilaštvo tereti, jer mu to iz podnijetih dokumenata nije jasno.

„Ja nisam razumio optužbe jer nisam uspio da ih pročitam u cjelosti. Veoma su redigovane,“ rekao je Tači sudiji Nikolasu Gijou.

Proizvoljno lišavanje slobode civila

Njegov branilac, advokat Gregori Kihou je dodao da vjeruje da zbog velikog broja intervencija u tekstu, pored Tačija, ni ostali optuženi ne mogu da razumiju za šta se terete.

„Mi smo pogledali optužbe, ali su one u velikoj mjeri redigovane, vremena, događaji i drugo. I usljed toga moj klijent predsjednik Tači, a vjerovatno i drugi optuženi, nije u mogućnosti da razumije koja je teza Specijalizovanog tužioca. To je stalna poteškoća s kojom smo suočeni,“ rekao je Kihou.

Sudija za prethodni postupak pojasnio je da je redakcije u tekstu odobrio on i da se radi o uobičajenim intervencijama, kao što je sakrivanje imena svjedoka i njihovih ličnih podataka.

Prvo pojavljivanje Tačija je iz tog razloga, umjesto predviđenih sat i 15 minuta, trajalo svega petnaestak minuta.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovječno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična djela, glavni tužilac Jack Smith u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK-a su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U augustu 1998. pronađena su tijela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg đačkog internata u Gnjilanu, gdje je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali.

“Pritvorenike su po cijelom tijelu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i prijetili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i vidjeti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba”.

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su “pritvorenike, koji su bili Srbi, vrijeđali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima”.

Dvije osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Tijelo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, također, je pronađen 2000. godine.

Nehumani postupci

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična djela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodjela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i glasnogovornik.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići glasnogovornik.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima još nije određen i nije izvijesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...