DOK SE ČEKA ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH: Lideri stranaka najavljuju nove pregovore o izmjenama Izbornog zakona...

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine upućen je zahtjev za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, zbog izmjena Izbornog zakona koje je Dom naroda državnog parlamenta razmatrao krajem prošlog mjeseca.

  • Politika

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Ustavni sud bi po načelu hitnosti ovaj zahtjev trebao razmatrati na prvoj narednoj Plenarnoj sjednici. Dok se čeka odluka Ustavnog suda, predsjednici stranaka najavljuju još jedan krug razgovora uz posredovanje visokorangiranih dužnosnika Evropske unije.

Po zakonu Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema vremenski rok do kojeg treba dostaviti svoje mišljenje na Izmjene izbornog zakona koje je razmatrao Dom naroda državnog parlementa, a koje je Klub Bošnjaka ocijenio destruktivnim po vitalni nacionalni interes. Predložio ga je HDZ. 

Početkom mjeseca upućen je zahtjev za odlučivanje o ovom pitanju Ustavnom sudu jer prethodno komisija sastavljana od delegata u Domu naroda nije postigla konsenzus po ovom pitanju.

"Ustavni sud nema rok ali načelo hitnosti kaže da bi se ova odluka trebala razmatrati već na prvoj sjednici Ustavnog suda", napominje Alma Čolo, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH (SDA).

Dok se čeka odluka Ustavnog suda, domaći zvaničnici najavljuju i nove pregovore o izmjenama Izbornog zakona. U BiH 22. maja dolazi visokorangirani zvaničnik Evropske unije. O imenima se za sada samo nagađa.

"Preliminarni, što god to značilo, u ovom slučaju bi trebao biti 22.5. i to sa najviše razine predstavnika evropske administracije. Ja sam vrlo jasno kazao da bez iskoraka u traženju rješenja kako provesti presudu Ustavnog suda, a i članova Predsjedništva, možemo ući u mnogo težu situaciju od one koju imamo danas gdje ne funkcionira vlast", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Da otklonim jednu dezinformaciju da je Ursula von der Layen trebala ići u Mostar i Sarajevo. To uopće nije bila opcija, posjet je jednog drugog visokog dužnosnika Evropske unije i on će se dogoditi u idućih 10 dana", kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U HDZ-u optimizam da bi ipak moglo doći do dogovora. Podsjećaju na sličnu situaciju 2020. godine kada u raspisani Lokalni izbori, a do dogovora u slučaju izbora u Mostaru došlo je u drugoj polovini maja. Ipak, iz SDA i SDP-a ne vide mogućnost postizanja dogovora.

"Pokušali su ovo ranije i Amerikanci ali su odustali. Gospođa Daunford iz State Departmenta trebala je ovdje biti krajem aprila ali su odustali jer vide da to nije realno. Mislim da će pod uticajem gospodina Plenkovića još jedan visokorangirani diplomata doći da razgovara i naravno to će biti uzalud", izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović (05.5.2022).

"Izborna utakmica je krenula i ne možete u pola utakmice mijenjati pravila po kojim se ona igra. Dakle od promjene Izbornog zakona nema ništa", kategoričan je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (SDP).

Nada u postizanje dogovora barem u teoriji postoji, ali je činjenica da je vremena sve manje. Sve političke stranke najavile su da će izaći na Izbore u oktobru, iako još nisu osigurana sredstva za njihovo provođenje. 

Podsjećamo, Centralna izborna komisija najavila je da će podnijeti krivične prijave ako se u zakonskom roku koji ističe za nekoliko dana ne osiguraju sredstva za provođenje Izbora.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...