ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ IZVEO SLOBODAN UDARAC: "Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju "morsku Herceg-Bosnu"

"Uostalom, više je Mađara u Hrvatskoj, nego Hrvata u Bosni! U čemu je problem susjedi!? Kako se ćutite?” napisao je Mehmedović.

  • Politika

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 2

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, reagirao je na zgražanje hrvatskih dužnosnika na Orbanove izjave o "otetom moru".

“Orban je Hrvatskoj rekao da Mađarska ima svoju 'morsku Herceg-Bosnu'. Hrvatski vrh je izgubio pravo da negoduje zbog izjava Orbana oko 'oduzetog mora' u Hrvatskoj. I Milanović je u najvećoj mjeri oduzeo to pravo miješajući se u unutrašnje stvari u BiH. Od Tuđmana do Milanovićevog neprestanog miješanja u unutrašnje stvari u BiH je period od 30 godina i hrvatski Orbani se nisu ni za nijansu promijenili”, navodi Mehmedović.

“Kad je Orban 'častio' Dodika finansijsom pomoći za separatizam RS-a, Hrvatska se nije bunila.

Orban je samo naučio lekciju iz Hrvatske. Hrvatska je devedesetih agresijom na BiH dala poduku Orbanu. Samo Orban (još) nije ništa uradio, a Hrvatska mu je agresijom na BiH pokazala kako to Hrvatska radi. Tuđmanov i Miloševićev virus je zarazio Orbana. Hrvatska već tri decenije demonstrira teritorijalne i političke pretenzije prema BiH. I u slučaju izbornog zakona i Milanović i Plenković rade isto što i Orban. Sad im se vratilo. Vidite kako je kad imate Putinovce za susjede, i kada se iznose ne baš očekivani politički stavovi, koji ugrožavaju vaš integritet!”, piše Mehmedović.

“Grlić Radman je odmah pozvao mađarskog ambasadora na sastanak da mu 'pojasni' Orbanove izjave.

Šta mu mađarski ambasador u Hrvatskoj može odgovoriti: 'Pa vi više govorite o BiH i izbornom zakonu druge zemlje nego o svojoj zemlji i izbornom zakonu u svojoj zemlji. Šta smo mi Mađari uradili ono što vi već ne radite i sada i već 30 godina.

Zamislite još situaciju da je premijer Hrvatske Mađar i da očekujete od njega da uputi premijeru Mađarske notu kojom se negoduje zbog izjava Orbana, da je to miješanje u unutarnje stvari Hrvatske… ne to je nemoguća misija…mi u Bosni živimo s tim 30 i više godina i niko nas ne razumije. Nakon ovoga nadam se imat ćemo bolje razumijevanje od susjeda, bar!

Orban je tek krenuo na kupanje u 'mađarskoj Herceg-Bosni' a Hrvatska mu je od Tuđmana još pripremila i peraje i kupaće gaće.

Uostalom, više je Mađara u Hrvatskoj, nego Hrvata u Bosni! U čemu je problem susjedi!? Kako ćutite?” napisao je Mehemdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...