PLENKOVIĆ NA SVEČANOSTI U LISINSKOM: "Malo koji državnik 20. vijeka može se mjeriti s Tuđmanom"

Na svečanosti je bilo i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, zastupnik u srbijanskoj Skupštini Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, te neki članovi Tuđmanove porodice, navodi Hina. 

  • Regija

  • 14. Maj 2022  14. Maj 2022

  • 7

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u subotu je, na 100. godišnjicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, poručio kako se malo koji državnik 20. vijeka može mjeriti s Tuđmanom po povijesnom značaju za vlastitu naciju.

Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što” riječi su Franje Tuđmana, hrvatskog velikana i jednog od najvećih Hrvata u povijesti, rekao je Plenković govoru na svečanom obilježavaju Tuđmanove godišnjice u Velikoj dvorani KD Lisinski.

Poručio je kako je Tuđmanov stoti rođendan spomen na njegovo životno djelo, a to je uspostava slobodne i suverene Hrvatske.

Istaknuo je kako je Tuđman čovjek koji je dijelio sudbinu svoga naroda i predvodio ga mudro i odlučno. Svojim vizionarstvom prepoznao je prijelomni trenutak kraja Hladnog rata i pada Berlinskog zida za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države.

“U tome je uspio jer je kao povjesničar godinama proučavao nacionalna pitanja u Europi i iščekivao pravi trenutak za realizaciju svoje ideje i spremno ga dočekao”, naveo je Plenković.

Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo – to su demokracija, sloboda i država, rekao je Plenković dodavši kako je Tuđman vjerovao da ljudi različitih svjetonazora mogu dati vrijedan doprinos u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa.

Zalagao se za svehrvatsku pomirbu te za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, a na tim je uvjerenjima sazdao HDZ, rekao je Plenković.

“Zbog svega možemo slobodno ustvrditi da se malo koji državnik 20. vijeka može mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju”, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako današnji HDZ već šest godina zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku. “Njegova ostavština temelj je i unutarnje i vanjske politike današnje Hrvatske, koja ima snažno proeuropsko usmjerenje i gaji pripadnost srednjoj i mediteranskoj Europi”, rekao je Plenković.

Plenković se obratio i onima “koji su u posljednjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji”, pokušavajući osporiti Tuđamnove zasluge i ogromnu političku ostavštinu, te im poručio da u tome nisu uspjeli niti će uspjeti.

Prepuna svečana dvorana KD Vatroslav Lisinski okupila je u subotu članove i vodstvo HDZ-a. U Lisinskom su se okupili HDZ-ovi ministri u Vladi, ali i neki bivši ministri i stranački dužnosnici – Ljubo Ćesić Rojs, Martina Dalić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović, Milan Kujundžić, Lovro Kuščević, te bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Na svečanosti je bilo i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, zastupnik u srbijanskoj Skupštini Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, te neki članovi Tuđmanove porodice, navodi Hina. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...