AMERIKU PROGLASIO NACISTIMA; RUSKI REIS IZDAO FETVU: "Svaki musliman koji pogine u ratu u Ukrajini je mučenik"

Utvrdio je da su Sjedinjene Američke Države nasatale na uništavanju Indijanaca i upitao: “Mora li se ovo ponoviti u Iraku, u Libiji, Siriji ili Afganistanu?”

  • Svijet

  • 15. Maj 2022  15. Maj 2022

  • 8

Glavni muftija Talgat Tadzhuddin, šef ruske Centralne muslimanske duhovne uprave, istakao je da borba uz ruske snage u Ukrajini predstavlja sveti džihad za muslimane i da je svaki musliman koji pogine u tom ratu mučenik.

Objasnio je da je njegova Duhovna uprava izdala (obaveznu) fetvu o ovom pitanju i naveo primjere prethodnih ruskih pobjeda nad nacistima i zapadnim silama. Utvrdio je da su Sjedinjene Američke Države nastale na uništavanju Indijanaca i upitao: “Mora li se ovo ponoviti u Iraku, u Libiji, Siriji ili Afganistanu?”

Čečenske trupe sa ratnicima muslimanskog porijekla, koje karakterizuje njihova žestina i koje su optužene za ratne zločine, bore se na ruskoj strani u Ukrajini. Konkretno, bili su dijelom jedinica koje su opsjedale i razarale Mariupolj.

Procjenjuje se da je još oko 10 hiljada čečenskih vojnika prisutno u Ukrajini. Nihova je misija ojačati, po svaku cijenu, rusku dominaciju nad okupiranim područjima. Čak se nagađalo da je jedna od njihovih misija atentat na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Vjernost čečenskog čelnika Ramzana Kadirova Vladimiru Putinu je nagrađena tako što je imenovan za general-pukovnika Nacionalne garde Ruske Federacije. Kadýrov svoje aktivnosti često dijeli na društvenim mrežama i sugerirao je Putinu da “moramo završiti ono što smo započeli i to učiniti brzo”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...