ĆAO BIG MEČE, VIDIMO SE MILK ŠEJČE: McDonald's odlazi iz Rusije nakon...

(...) tri decenije.

  • Jeste li znali

  • 16. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Američki McDonald's priopćio je da je pokrenuo proces prodaje svog poslovanja u Rusiji nakon trideset godina rada u toj zemlji.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, najveći svjetski lanac brze hrane u ožujku je odlučio zatvoriti svojih 847 restorana u Rusiji te je na mjesečnoj razini imao gubitke od 50 miliona dolara.

Sada očekuje da će imati negotovinski trošak od oko 1.2 do 1.4 milijarde dolara.

Odluka o prodaji svoje imovine u Rusiji, uključujući kultnu lokaciju na Puškinovom trgu u središtu Moskve, ukazuje na veliko povlačenje kultnog zapadnjačkog brenda. Nekada simbol procvata američkog kapitalizma, prva poslovnica McDonald'sa u umirućem Sovjetskom Savezu otvorena je 1990. godine.

Više od 5000 ljudi prisustvovalo je otvorenju.

McDonald's je priopćio da želi prodati sve svoje restorane u Rusiji lokalnom kupcu, ali će i dalje zadržati zaštitni znak.

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini te ubrzano i nepredvidivo okruženje poslovanja doveli su McDonald's do zaključka da nastavak vlasništva nad poslovanjem u Rusiji više nije održiv", piše u saopćenju.

Tvrtka je priopćila kako će osigurati da njezine 62 tisuće zaposlenika u Rusiji i dalje budu plaćene do zatvaranja bilo koje transakcije te da budu zaposleni u budućnosti kod bilo kojeg potencijalnog kupca, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...