DODIKOVA SAVJETNICA UČESTVOVALA NA KONFERENCIJI U ORGANIZACIJI BLISKOG PARTNERA NATO-A I SOROSA: Svi su pokušavali doznati zašto je otišla u Pariz

Otkud Trišić Babićeva na događaju o čijim organizatorima njen stranački šef i poslodavac u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik iznosi, najblaže rečeno, krajnje negativne stavove, pokušali su saznati i novinari banjalučkog portala Srpskainfo

  • Politika

  • 16. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 2

Savjetnica člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za vanjsku politiku, Ana Trišić Babić, prošle sedmice boravila je u Parizu gdje je učestvovala na konferenciji pod nazivom "Preispitivanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu".

Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Atlantsko vijeće (Atlantic Council), inače američka nevladina organizacija s najbližim mogućim vezama s NATO-om.

Pored Atlantskog vijeća, među organizatorima konferencije bilo je još nekoliko fondacija, kao što su BFPE i Fondacija za otvoreno društvo, koje je osnovao i finansira kontroverzni američki milijarder mađarsko-jevrejskog porijekla, George Soros.

Na konferenciji su iz Bosne i Hercegovine, osim savjetnice Milorada Dodika, također prisustvovali i zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, prof. Nedžma Džananović-Miraščija i federalni zastupnik Irfan Čengić.

Otkud Trišić Babićeva na događaju o čijim organizatorima njen stranački šef i poslodavac u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik iznosi, najblaže rečeno, krajnje negativne stavove, pokušali su saznati i novinari banjalučkog portala Srpskainfo, no bezuspješno jer se nije javljala na telefonske pozive.

Inače, zanimljivo je istaći i da je u julu 2019. Atlantsko vijeće, jedan od organizatora konferencije kojoj je prisustvovala savjetnica člana Predsjedništva BiH, od ruskog generalnog tužioca proglašeno za nepoželjnu organizaciju u Rusiji, državi s kojom Milorad Dodik javno održava najbliže prijateljske odnose. Identičan stav ruske vlasti su 2015. zauzele i prema Fondaciji za otvoreno društvo, kao i drugim organizacijama koje finansira Soros.

Atlantsko vijeće je američki istraživački centar osnovan 1961. godine u okviru Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Vijeće rukovodi sa 10 regionalnih centara i funkcionalnih programa, koji se odnose na međunarodnu sigurnost i globalnu ekonomiju. Sjedište Atlantskog savjeta nalazi se u Washingtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...